Barut dada....


jangan salh sangka plak..n3 ni bukan pasal barut tuk saya atau tuk Rifqi..Rifqi dah umur 6 bulan dah lama tak berbarut perut dah..seperti mana tajuk tadi mmg betul2 saya nak cerita pasal barut dada ni..

ade ker barut dada??barut dada tu apa...????so kat sini nak kongsi serba sedikit yg saya tahu pasal barut dada ni...kut2 ade yg tahu lebih pasal barut dada ni bleh kongsi pengalaman...

actually saya pun baru jer dengar pasal barut dada ni..dengar dari mulut mak kesayangan saya la...mak bercerita pasal barut dada ni masa mula2 Rifqi belajar meniarap ari tu la..dah lama dah tapi baru ni teringat nak tulis...almaklum la baru2 ni sibuk nak join contest...kui kui kui...

barut dada ni mmg tempatnya didada..tapi kurang tahu gak sebab tak pernah tengok pun rupa barut dada ni macam mana..menurut kata mak saya, barut dada ni dipakai semasa baby baru belajar nak meniarap sebagai alas agar baju tak kotor sangat...

tali diikat dileher dan mungklin jugak kat pinggang ade jugak kot..tah la tak bertanya lanjut plak..seingat saya mmg saya tak pernah tgk dan bila ditanya kat mak mmg mak pakaikan untuk anak2 yg atas2 jer..kami yg bawah2 ni mmg tak di pakaikan dah ngan barut dada ni..reason tah la mungkin cerewet gak kot...

kiranya klau budak2 meniarap tu yg kotor cuma barut tu jer, baju still ok...so senang la nak basuh baju sbb tak mengelap lantai sangat...




1 comment:

  1. oooooo barut nih dier cam 3 segi. org dulu2 slalu pakai. rasanya dlm citer batu belah batu bertangkup ader kot yg pekan pakai tu..... klu x silap

    ReplyDelete