Toilet Training (part 4)


Alhamdulillah..boleh dikatakan Safiyya dah lulus toilet training di waktu siang hari...dalam seminggu ni tak de dah terkucil or terberak kat ruang tamu ker, kat tepi longkang ker or kat ruang makan ker....

Sayang anak mama..bagi mama cpt la Safiyya mahir latihan ke tandas ni....

Sekarang ni ade masa dia langsung tak beri tahu mama klau nak ke tandas tuk buang air kecilnya..dah pandai basuh sendiri jer..yg penting kena sediakan air siap2 kat dalam baldi kecik kat toilet tu...lepas kucil dia akan basuh sendiri jer..

tapi klau buang air besar still kurang lulus lagi sbbnya dia mudah jerit dan nangis klau nampak tut tut tu..dah tu tak nak p ke tandas cangkuk nak juga p ke tandas duduk tu...

petang tadi lps mandi mama pakai kan cd cam biasa kali ni dia macam tak selesa plak, mungkin dah terbiasa tak ber cd or ber pampers sepanjang siang dia jadi tak selesa bila pakai cd / pampers tu...

tgk macam mana klau cd dia kering jer time bangun tido mungkin akan consider ajar tak yah pakai cd/pampers plak time mlm..klau still basah gak mungkin lmbt skit la ajar dia tak ber cd/ pampers time tido....

hmmm nanti klau ade waktu mama akan kongsi tips do and dont klau nk ajar anak ke toilet base on mama punya experience la..sesaje nak kongsi...

ok la time to go bed...kesian Rifqi tido buai...selagi mama tak tido malas nak letak dalam bilik sbb dia susah nak lena klau mamanya tak de kat sebelah...



No comments:

Post a Comment