Salam lebaran ke-5


Alhamdulillah..ptg semalam selamat sampai dari Tganu....

so entry 1st raya ni cuma nk update sepanjang berada disana jer la....menghabiskn penghujung ramadan dan menyambut raya disana.............

Jumaat (18hb september @ 28 Ramadhan)
Bertolak ke umah MIL di felda Kerteh 4, Dungun dalm kul 7 pg...dah prepare siap2 plastik sebagai persediaan Safiyya termuntah..anak mama ni mmg setiap kali pergi dan balik ke tganu mmg akan muntah...

Kebiasaannya Safiyya akan termuntah sewaktu melalui jalan Kuala Lipis - Jerantut, tapi kali ni Safiyya Muntah dah masuk Highway Pantai Timur...Habis tempat duduk kereta my hubby...yg lawaknya plastik beg yg my hubby kasi tu koyak so....tu la mama dah sedia plastik abah suruh guna plastik yg dah ade kat seat belakang..tak pasal2 bocor.....

Nasib baik sekali jer Safiyya muntah...kami selamat sampai ke umah MIL kul 1ptg

Sabtu (19hb september @ 29 Ramadhan)
Berjalan2 ke Paka dan Mesra Mall...just beli kasut tuk Rifqi dan Safiyya..shopping last minit..nak shopping lebih2 pun tak larat..ramai sgt umat yg ambil kesempatan shopping last minit..tak sanggup nak bersesak...

Berbuka kali ni dapat la semua adik beradik my hubby berkumpul kesemuanya..meriah jer dapat berkumpul semua adik beradik....klau adik beradik saya susah la nak dapat berkumpul semua sekali..setahun sekali pun blum tentu...keluarga besar lagi la susah nak berkumpul..terutama bila ramai yg dah berkeluarga dan bertemu jodoh ngan bukan dari satu daerah..

cam adik beradik my hubby setakat ni cuma my hubby jer yg kawin ngan orang dari negeri lain..kakak dan adik perempuan nya bertemu jodoh ngan orang dekat (kat felda tu jugak) adik lelaki my hubby yg sorang tu plak ngan baru bertunang ngan orang tasik chini (jauh gak la nanti) and sorang lagi adik perempuan my hubby bertunang ngan orang dungun gak..tak jauh mana..BIL yg sorang lg setakat ni bercintun ngan sesama budak felda tu jugak...2 lagi SIl masih sekolah..mana la tak senang nak berkumpul kan.....

Ahad (20hb september @ 1 Syawal)
Selamat hari raya...cam biasa saya tak dpt la nk bersolat sunat aidilfitri...time my hubby pergi masjid tu,,Safiyya mungkin terasa sunyi sampaikan terkeluar dari mulut dia perkataan nak balik..bila mama tanya nak blik mana dia jawab nak balik Lipis..blik umah mak..sayu jer rasa...tapi time tu jer lepas tu dah ok...

MIL cam biasa buat nasi dagang tuk raya pertama..kami memang tak berjalan kemana pun cuma sempat beraya ke sebuah rumah jer..nak buat camna..Rifqi dan Safiyya nampak lesu jer tanda2 nak demam tu dah ade hari tu

Isnin (21hb september @ 2 Syawal)
Ikut plan hari tu sepatutnya blik kampung nenek my hubby... tapi disebabkan Rifqi demam so tak jadi balik la..plan nak p umah kawan pun tak jadi gak walaupun umah kawan tu dekat jer..Rifqi asyik meragam jer tak sedap badan..badan dia panas jer..dah kasi ubat pun still tak ok..nasib baik Safiyya lepas kasi vitamin C tu dia tanda2 nak demam tu tak de...cuma suara jer serak sedikit....

Rosak semua plan bila anak demam ni...mood nak beraya pun hilang...tak pa la demi anak tak dapat beraya pun tak pe..yg penting kesihatan anak kena diutamakan...

Selasa (22hb september @ 3 Syawal)
Rifqi dah sihat, badan pun dah tak panas..tapi still tak dapat beraya gak dek kerana kereta my hubby BIL yg pinjam...tak pa la kasi peluang budak muda nak beraya...

lagi pun keesokannya nak berjalan jauh ambil peluang rehatkan diri jer la...abiskan masa ngan keluarga my hubby..ambil peluang kemas barang skit2

Rabu (23hb september @ 4 Syawal)
Bertolak dari umah MIL kul 7 pagi..baru tak sampai sejam bertolak..semasa my hubby berenti kat kemasik tuk isi minyak..tak disangka2 Safiyya muntah dalam kereta..aduh hai anak mama habis baju cantik kootor kena muntah...sabar jer la...

Sepanjang perjalanan tu banyak kali gak la Safiyya ngadu cakap nak muntah tapi sekadar cakap jer la..tak muntah pun...nasib baik...kali ni banyak tempat berhenti..umah SIL kat kemaman...berhenti kat R&R...berenti kat umah abangku di Jerantut dan selamat sampai ke lipis kul 3 ptg....

Thats all diari perjalanan,berbuka dan beraya di terengganu..cam orang malas update pun yer..hihihi...bukan apa tak de peluang sgt nak karang elok2 asyik nak terkejar2 jer..tah kejarkan apa pun tak tahu la.......

o O O Tata Jumpa di entry yg lain....!
o ___ _ _
TS__[O] |___| _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_
{======|_|"""""|_|"""""|_|"""""|_|"""""|_|""""|_|""""|_|""""|
./o--000'"`-0-0-'"`-0-0-'"`-0-0-'`-0-0-'"`-0-0-'"`-0-0-'`-0-0-'"
,.+""-., ,.-""+.,
,.+""-.,_,.-""+.,


No comments:

Post a Comment