ideal kah berat anda?????


Klau orang lain sibuk pasal nak turun kan berat badan..cam saya plak terbalik..la ni saya sesgt la berazam nak naikkan badan saya ke tahap normal/ ideal...mungkin selama ni usaha nak naikkan badan tu tak sehabis daya cuma setakat gitu gitu jer..tapi selepas bulan puasa ni memang nak cuba naikkan berat....

klau nak tahu samaada berat kita ni ideal ker tak kena la kira BMI kita....




BMI (Body Mass Index) adalah penunjuk bagi jumlah lemak badan yang boleh dipercayai dan ia berkaitan dengan risiko kepada penyakit dan kematian.

dah dapat result tgk kat jadual bawah ni:


bagi yg nak dapatkan berat badan ideal ikut umur plak kira BMR kat
sinii:

BMR adalah kiraan dari berat, tinggi, umur dan jantina anda. Ia adalah salah satu cara mudah untuk mentaksir pengambilan kalori untuk badan anda berdasarkan berat badan anda.


apa penting nya BMR??? baca la kat sini

o O O Tata Jumpa di entry yg lain....!b
o ___ _ _
TS__[O] |___| _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_
{======|_|"""""|_|"""""|_|"""""|_|"""""|_|""""|_|""""|_|""""|
./o--000'"`-0-0-'"`-0-0-'"`-0-0-'`-0-0-'"`-0-0-'"`-0-0-'`-0-0-'"
,.+""-., ,.-""+.,
,.+""-.,_,.-""+.,


1 comment: