Botol Susu..sejauhmanakah kita prihatin???


Agak lama jugak tahu pasal BPA pada botol susu ni...awal2 dulu mmg beli ikut apa yg termampu dan mana yg sempat ambil atau masuk kedai apa yg ade beli. Pernah gak minta hubby carikan botol susu jenis BPA free tapi disebabkan dia tak de masa so dia beli gak apa yg terjumpa...

nk tahu pasal apa itu BPA bleh rujuk disini

Nak ikutkan apa yg plastik tu klau kerap sgt kita guna dan lama dipakai pasti akan ade side effect gk tak kira la BPA free sekalipun. jgn dek kerana kita guna botol jenis BPA Free kita guna sampai setahun lebih baru tukar yg baru...seeloknya tukar la mungkin 6 bulan sekali ker... klau jenis BPA tu seeloknya kita tukar 3 bulan sekali...

Hihihi..pepandai jer nk nasihat, sendiri pun ade terlajak guna botol ank lebih dari 3 bulan, tapi sebab Botol Safiyya ade 6 botol..so klau terlajak tak tukar lebih dari 3 bulan tu ok kot...hish pepandai jer buat teori sendiri...

baru ni dah beli satu botol BPA free dan buang 2 botol yg lama..botol jenis pureen cam gambo kat bawah ni:

My Image
Warna pink tu tuk safiyya..suka
cantik tapi mahal sbb kat bwh tu
bleh buka senang tuk dibasuh
My Image
yg kecil skit warna ijau tu tuk rifqi.
main2 minum air kosong jer..nk guna
botol kakak , kakaknya tk kasi
  • Free from Bisphenol-A (BPA).
  • Anti - colic air valve on the base allows air flow to facilitate circulation,
    ensure an even flow for easy feeding and reduce colic.
  • Screw-on base cap can be removable for easy cleaning.
  • Easy grip.

  • mahal gak la satu botol tu...ni plan nk tukar 2 lagi botol lama Safiyya..or mungkin buang jer dan tak yah tukar..ingat nk start ajar dia minum dlm cawan jer..tapi setakat ni tak berjaya lg buat dia minum susu dalam cawan, klau setakat air masak atau air lain tu ok jer dia minum dlm gelas...

    o O O Tata Jumpa di entry yg lain....!
    o ___ _ _
    TS__[O] |___| _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_
    {======|_|"""""|_|"""""|_|"""""|_|"""""|_|""""|_|""""|_|""""|
    ./o--000'"`-0-0-'"`-0-0-'"`-0-0-'`-0-0-'"`-0-0-'"`-0-0-'`-0-0-'"
    ,.+""-., ,.-""+.,
    ,.+""-.,_,.-""+.,


    1 comment:

    1. aha. akak pun tak pernah terfikir tentang tu. nak beli jenis pureen jugaklah. thanks for your information...

      ReplyDelete