Ikut hati mati ikut rasa binasa......


Pepatah melayu "Ikut hati mati ikut rasa binasa" pun dah tunjukkan yg kita tak bleh hanya nak ikut hati or rasa semata, perlu pemikiran yg waras jugak klau nk buat /decide sesuatu..tul tk???

Tapi...camna dengan :
Instinct??? naluri??? gerak hati??? kata hati??? intuisi???
Rasanya perempuan lagi kuat benda2 camni kan...pernah tak kita layan instinct/naluri/gerakhati/katahati/intuisi ni???boleh percaya ke ngan 'six sense' ni semua....

Baru2 ni my hubby ade tanya cam ni la " mama ade rasa/instinct tak abang akan posting kat mana???"hmmm???

Citer bab gerak hati or yg seumpama ngannya ni, memang saya rasa "six sense" ni macam ade jer dalam diri ni..(kui kui kui),tah la...cam beberapa situasi yg kat bawah ni:

situasi 1
Masa mula2 "bercintun" ngan my hubby dulu, pernah one day tu ade sorang kakak senior (satu sekolah menengah ngan hubby) yg agak rapat ngan saya time uia dulu call beria kata nak singgah bilik saya, dia cakap dia bawa kwn, time tu memang rasa tk sedap hati, rasa something aje, rasa nk bersiap/berdandan tip top je tapi tak tahu sbb apa, nervous pun ya...pe kaitan plak member akak tu ngan perasaan saya yg tk keruan,,rupanya member akak senior tu ade admire my hubby zaman sekolah2 dulu, so dia nk kenal la sapa la yg berjaya merebut hati my hubby :) mmg akak senior tu tk citer apa time dia singgah tu, just dia kenalkn nama jer, saya tahu sape pempuan tu pun sehari selepas tu....
situasi 2
Masa dalam tempoh bertunang, on the way nk pergi open house, ade rasa something tk kena ditambah plak my hubby time tu tk kasi sy sentuh handphone dia...lg la rasa ade something wrong..rupenya hmm ade pempuan msg nk tumpang p skali tapi...klau tk de ape2 nape nk berahsia????

Satu lagi, tetiba rasa kureng ngan sorang membe ofis hubby(girl)..tapi buat tk kisah jer ngan perasaan tk enak tu, sbb fikir mungkin sesaje jer syaitan nk menghasut, tak payah selidik my hubby sendiri citer dia ckp pompuan tu ade cam admire kt dia menurut ckp2 kakak senior ofis dia la....

time open house gak, rasa something duduk kt sebelah sorang gurl tu, ex ofis mate hubby (time ni hubby dh tukar keje) tapi tk layan gk perasaan tu sbb sibuk lyn Safiyya..rupanya dak pempuan tu la yg sms hubby dulu....
situasi 3
Time preggy Safiyya...instinct memang dari awal preggy rasa ngandungkan baby gurl, walau impian dan dlm hati teringin nk ank first lelaki....scan dr sahkan mmg baby gurl dan lahir pun baby gurl...

Time preggy Rifqi..awal2 preggy gerak hati kata baby boy, tapi bila scan Dr. cakap baby gurl, rasa cam gerak hati tu dh dipengaruhi oleh keinginan jer, so lps Dr scan kali ke-2 cakap ngandung baby gurl, walau hati kata baby boy tak lyn trus instict tu..cari nama baby gurl trus..rupa2nya instinct yg mula2 preggy tu betul. mmg lahir boy.....
byl lg sebenarnya permainan intuisi dalam diri ni, cuma kekadang tk turutkan sgt gerak hati sbb takut gerak hati tu dh dipengaruhi ngan bisikan syaitan tak pun keinginan hendakkan sesuatu jer...

cam soalan my hubby tu saya tak tahu nk ckp, ade ke tak instinct kat mana my hubby akan posting tah....sbbnya hatiku teringin nk duduk kat pahang and tk nk duk kt tganu..so tak nk fikir sgt..huhuhu..mungkin jauh kt sudut hati ni ade yg berbisik cakap my hubby akan posting kt tganu... :(

pahang??????


o O O Tata Jumpa di entry yg lain....!
o ___ _ _
TS__[O] |___| _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_
{======|_|"""""|_|"""""|_|"""""|_|"""""|_|""""|_|""""|_|""""|
./o--000'"`-0-0-'"`-0-0-'"`-0-0-'`-0-0-'"`-0-0-'"`-0-0-'`-0-0-'"
,.+""-., ,.-""+.,
,.+""-.,_,.-""+.,


1 comment:

  1. su, betula la..kdg2 sy pun selalu camtu gak..esp masuk bab anak2..lg kuat six sense tu..ngan hubby pun sama..kdg2 ktorg selalu pk mende yg sama pd ms yg serupa..hemm..

    ReplyDelete