Mistik, Paranormal dan Amalan orang tua2 dahulu...


Adakah anda pernah berhadapan dengan perkara mistik? fenomena paranormal? ataupun pernah melihat atau mendengar amalan orang tua2 dahulu yg pelik dan semakin jarang diamalkan pada masa sekarang ni???

Mengikut kamus dewan bahasa Mistik bermaksud keadaan ghaib yg tidak dapat diselami oleh pemikiran manusia, keanehan, keajaiban...manakala Paranormal pula membawa maksud perkara atau keadaan yang tidak dapat dijelaskan secara saintifik atau rasional...

Sebenarnya saya sendiri belum pernah berhadapan dengan perkara2 mistik atau paranormal ni...dan seboleh mungkin tak nak langsung la mengalami atau bertembung ngan benda2 mistik/paranormal tu...Seram!!!takut!!!

Masa kecil2 dulu pun seingat saya tak de jgk kot tengok or dengar amalan orang tua2 dahulu yg pelik2..sebelum saya masuk sekolah menengah agama dulu, sekolah tu pernah diserang histeria yg teramat teruk..sampai masuk surat khabar gak la, bukan setakat tu saje sultan pahang pun masa tu pernah turun mencemar duli melawat keadaan sekolah tu..siap kena sergah ngan budak yg kena histeria tu lagi (klau tk silap ingatan la...) bomoh siap import dari indon plak tu..tapi alhamdulillah masa saya dh start belajar kt situ tk pernah sekalipun saya berhadapan ngan mangsa histeria...

1st time saya pegang budak yg kena histeria masa mengikuti program motivasi kat sebuah sekolah rendah kat kuala selangor..time tu jgk la 1st time saya tgk kes histeria ni..cuak jgk la terutama masa tu saya dlm keadaan dtg bulan which orang kata bila kita dlm keadaan kotor lg senang nk berjangkit ngan benda camtu...Alhamdulillah semua ok...waktu tu jgk kali pertama saya tgk sorang 'bro' tu mengubat budak histeria tu dengan perah limau nipis ke dalam mata budak tu...kenapa limau nipis???

tu saya tk tanya la plak...

Sebelum ni saya pernah cerita perkara mistik dan paranormal kat entry Baru aku tahu..... dan kawan masa sama2 belajar dulu juga ade cerita pasal mistik ni kat blognya Dariku Untukmu

nak tahu apa tanda2 terkena buatan orang atau sihir ni ..just klik disini dan disini

Berkaitan amalan orang tua2 dulu saya tak de la terjumpa yg pelik2 atau yg misteri sgt..cuma nenek pada my hubby ade amal ilmu penawar bisa, kiranya mcm dia lali ngan bisa la..yg tk best nya klau dia tegur atau tanya atau dapat tahu my MIL nk buat tapai for sure nya lah tapai tu tk kn jadi..ade sesapa yg tahu pasal amalan orang tua2 dahulu?? meh kongsi citer...

o O O Tata Jumpa di entry yg lain....!
o ___ _ _
TS__[O] |___| _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_ _(_)_
{======|_|"""""|_|"""""|_|"""""|_|"""""|_|""""|_|""""|_|""""|
./o--000'"`-0-0-'"`-0-0-'"`-0-0-'`-0-0-'"`-0-0-'"`-0-0-'`-0-0-'"
,.+""-., ,.-""+.,
,.+""-.,_,.-""+.,


No comments:

Post a Comment