tips bodo2: cara membuat statik homepage


Camna nak terangkan eik, ok la kira macam ni, kalau korang pergi ke muka hadapan (homepages) blog saya ni korang akan perasan ade slide show tab views tu kan, tapi bila korang pergi ke muka surat/ page lain atau tekan mana2 post, slide show tu dah tak ade..tul tk???

So bagi yg teringin nk buat cam welcome note ker apa2 ker tapi cuma nk dia ade kat bahagian hadapan atau main page blog kita tu jer, korang just buat cam ni:
  1. Pergi ke layout > page elements
  2. pastu tekan add gadget > pilih HTML/JavaScript
  3. tulis perkataan test kat bahagian title dan content
  4. Pastu save jer
  5. pastu pergi ke edit html
  6. klik expand widget templates (pastikan dah buat backup dengan download full templates dulu ya)
  7. tekan CTRL + F dan cari perkataan test tadi
  8. pastu cari perkatan  <b:includable id="main">   dan tekan enter sekali selepas perkataan tu
  9. copy and paste code kat bawah ni dan letak bawah code kat atas tadi:
    <b:if cond="data:blog.url == data:blog.homepageUrl">
  10. pergi kebawah sedikit dan cari   <b:include name="quickedit">  dan sebelum perkataan tu letak code dibawah ni:
    </b:if>
  11. dah buat tu ia akan jadi camni :

    How to Create a Static Homepage in Blogger

  12. pastu save
  13. bila korang view muka depan korang akan ade perkataan test tu sebanyak 2 kali, bila korang pergi ke individual post perkataan test tu akan hilang ngan sendirinya
  14. Dah puas hati boleh la korang tukar perkataan test tu ngan apa2 jer yg korang nk, cam saya, saya letak slide show tab view tu je...

tu jer dari saya, nk tgk original tips bleh pergi ke sini



1 comment: