Tips bodo2: Cara membuat Sticky mode


Dah ramai yang buat tutorial pasal buat sticky mode ni...hihihi sesaje jer la saya pun nak buat jugak, rajin join contest memang ade sesetengah contest tu syaratnya kena buat post sticky mode ni, sticky mode ni sebenarnya macam kita post artikel/cerita kita tu pada tarikh yg akan datang tak kira la tarikh bulan depan ker tahun depan ker..kiranya klau orang p ke muka hadapan blog kita, diaorang akan tgk post tu dulu, untuk post yg lain kena scroll ke bawah la...

so tuk nak buat sticky mode ni pun senang jer...

1. kita taip entry kita...dah siap tu post jer macam biasa, maksud saya trus tekan butang publish post kat bawah kotak compose post kita tu....




2. nanti akan kuar page cam kat bawah ni:

3. nampakkan perkataan Need to change dalam gambar atas tu...tekan jer Edit post tu plak tu adjust tarikh post entry kita tadi

4. tak kira la korang guna post editor versi baru ker versi lama ker, tekan jer post option kat bahagian kiri kotak compose post tu, nanti kuar la function cam gambar bawah ni....

Versi lama tukar jer kat bahagian post date and time cam gambar kat atas ni....

Tuk versi baru plak, kat bahagian yg sama (post date and time) pilih set date and time then tukar jer la tarikh apa yg korang nak.....





ok tu jer tuk simple tips kali ni...sonang jer kan????



No comments:

Post a Comment