Templates baru dari team blogger..menarik!!!


Masa mula2 nak create blog guna blogspot ni, memang pilihan untuk templates tu kurang, dah tu cuma boleh pilih 2 columns atau 1 columns jer...tapi baru2 ni blogger/blogspot dah keluarkan templates2 yg baru yg nampak lebih profesional dan menarik dengan pilihan background yg pelbagai dan layout yg kita boleh pilih nak 3 columns atau 4 columns ker...dah tak perlu pening nak main ngan HTML sangat dah....tapi....

Kalau nak cuba templates baru yg saya maksudkan ni, kena la masuk ke blogger in draft..apa tu blogger in draft????
Blogger in Draft ni klau tak salah saya la..macam tempat tuk team blogger/blogspot letak sebarang percubaan tuk memantapkan lagi blog blogspot ni la...sebelum mereka officially publish diaorang test kat blogger in draft ni dulu, klau korang perasaan kat page Dashboard kita (page mula2 sekali keluar klau kita log in blog kita..) kat bahagian bawah tools and resources tu korang bleh jumpa blogger in draft ni. klik je kat perkataan. automatik blog kita akan view as blogger in draft...

Cam biasa pergi ke bahagian layout, nanti korang akan nampak sebelah Pick New Templates tu ade Bahagian baru iaitu Templates Designer...cam gambar kat bawah ni...

Bila kita dah tekan dekat perkataan "Templates Designer" akan kuar la pages cam kat bawah ni

Ok la, untuk info design baru ni:

  1. ada 15 professional templates untuk dipilih..(sebagai permulaan nya la dan mungkin akan bertambah nanti)
  2. Pilihan templates seperti gambar dibawah;
     
  3. boleh pilih samaada nak 1 column, 2 column, 3 column atau 4 coloumn...
    • Untuk footer pun kita diberi pilihan pilih layout yg macam mana
    • Width untuk layout pun kita boleh adjust dengan hanya gerakkan penanda samaada nak kecilkan atau nak besarkan..width tu bleh sampai 1000px klau tak silap la
    ....
  4. Pilihan gambar2 untuk background blog yg banyak dari iStockphoto
  5. Terdapat 18 kategori untuk background : Abstrct , The Art , Business , Celebrations , Entertainment, dan sebagainya la...
  6. Boleh tukar2 warna, background, fonts dan lain2 la
  7. Templates ni juga dah ade tabs tuk stand alone pages, klau kita nk letak tabs untuk home ker, profile ker atau apa2 jer la, cam gambar bawah ni sy letak tabs laman utama dan cuba...

Nak tahu lebih lagi pasal Templates Designer ni??? Sila la ke link dibawah ni:







Thats all.... Happy blogging.....


No comments:

Post a Comment