Tips bila kehabisan gas tgh2 malam...


Salam,

Dah lewat malam, masih blum ngantuk lagi nih, jarang sekali tidur lewat camni, tadi pun sempat memasak supper tu hubby, dia just minta masakkan maggi jer, nak dijadikan cerita, baru jer tumis bawang ngan lada tetiba plak gas habis, pernah tak terjadi kejadian camni kat korang?


Ada sesetengah orang, dah ada stok tong gas lebih kat umah, so tak de la masalah klau tetiba jer gas abis kan, cam saya memang tak pernah ade simpanan tong gas lebih pun, lagi pun nak habiskan satu tong gas ni pun makan masa berbulan2, cam tak praktikal la plak nak simpan tong gas lebih kan...hihiihi ni la gayanya orang malas memasak, sekali masak setakat satu dua lauk jer, dah tu masak yg simple2 jer tak ambil masa lama tempoh memasak satu2 jenis tu, lagipun duk berempat jer kan banyak mana la yg dimasaknya, dah tu semua kat umah ni bukan jenis banyak makan, membazir jer nak masak banyak2....


So, bila dah kejadian gas tetiba habis ni terjadi, tips dari saya trus jer keluarkan rice cooker then sambung jer la masak kat dalam rice cooker tu kan...janji boleh masak, setakat maggi ni no hal punya lah, nak cepat jangan letak air kosong biasa trus letak air panas lagi cepat nak mendidih kan....

Bab masak dalam rice cooker ni memang dah pernah buat masa time belajar dulu, masa first year kat UIA dulu tak duduk kat hostel, tapi terpaksa dan dipaksa duk kat "hotel"..sebut jer hotel cam best jer kan, tapi ni low class punya hotel, yg dah ditutup dan dibuka hanya tuk buat bilik2 sewa jer....kebanyakan yg sewa kat situ pun student foreigners yg dah berkahwin..memang tak de cafe pun yg dibuka kat situ...

so, bila dah tak larat nak keluar cari makan kat sekitar "hotel" tu yg kebanyakan nya gerai makanan yg menyajikan masakan minang, kitaorang pun masak la kat dalam bilik, setakat masakan sempoi2 jer la, janji boleh isi perut kan...

Jadi, pada sesiapa yg tetiba jer kehabisan gas dan tak de simpanan gas, waktu tu plak kedai dah tutup dan tak de service penghantaran gas 24jam, boleh la guna cara ni tak pun bagi yg ade microwave tu boleh jugak memasak guna benda alah tu jer kan, janji masakan yg kita nak masak tu masak dan boleh dimakan... tul tak?

6 comments:

  1. salam kak, mas pun wat mcm tu gak bila gas abiss masa tengah masak,memang rice cooker penyelamatnya...microware pun boleh gak digunakan...info yg bagus untuk dikongsi bersama...

    ReplyDelete
  2. hr tu ms kitorang pergi bercuti, nak jimat kos, masak dlm rice cooker..memang terangkat abes dah :)

    ReplyDelete
  3. tingat zaman belajar gak.. mane ade dapur... kami cari duit lebih ngan wat nasi goreng ayam.. masak guna rice cooker.. jual RM1.50.. tau kenapa murah? pasal nasinye kami ambik kat dewan makan. teruk kan???

    ReplyDelete
  4. mmmng guna rice cooker je la jawabnya

    ReplyDelete
  5. huhu... sy nyer gas mau nak dekat setengah taun baru abis.. so kalau abis, sy guna cara yg sama gak... hehe.. :)

    ReplyDelete
  6. hahaha...
    mcm2 la..

    ReplyDelete