Untuk suka suki: Rancang jantina anak...


Salam..

Dah lunch? sy dah tapi hari ni tak masak, lunch tadi hubby ajak makan kat luar, just makan nasi ayam jer..sebenarnya ada hajat nak buat sendiri tapi asyik tertangguh jer, tah la bila nak buatnya, stok ayam kat dalam peti pun dah tak de, nanti la...ok la entry ni sambungan entry "Teka-teki: baby girl ker baby boy?" sebelum ni, saje nak kongsi kalendar china pasal ramalan jantina anak mengikut umur ibu pada masa conception date..sejauh mana kebenarannya tak pasti la pulak, hanya tuk suka2 tak salah kan?

Maksud conception date ialah The union of the sperm and the ovum, Ovulation, and therefore conception, occurs 14 days before your period was due. If you have a 28-day menstrual cycle -- which is assumed by many healthcare providers -- that means that you ovulated on day 14. If your cycle is a few days longer, you probably ovulated after day 14, and your baby may arrive a few days after your estimated due date

Nak Check umur dalam tahun lunar plak boleh pergi kat link ni :


http://www.chinesegenderchart.info/lunar-input.html

Bila dah dapat result check la kat bawah ni mengikut umur dan bulan kita start pragnent tadi


Age > 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
January girl boy girl boy girl boy boy girl boy girl boy girl boy boy
February boy girl boy girl boy boy girl boy girl boy girl boy girl girl
March girl boy girl girl boy girl boy boy boy girl boy girl girl boy
April boy girl boy girl girl boy boy girl girl boy girl girl girl girl
May boy girl boy girl boy boy girl girl girl girl girl boy girl girl
June boy boy boy girl girl girl boy boy boy girl girl boy girl girl
July boy boy boy girl girl boy boy girl girl boy boy boy girl girl
August boy boy boy girl boy girl girl boy boy boy boy boy girl girl
September boy boy boy girl girl boy girl boy girl boy boy boy girl girl
October boy boy girl girl girl boy girl boy girl boy boy girl girl girl
November boy girl boy girl girl boy girl boy girl girl girl girl boy girl
December boy girl boy girl girl girl girl boy girl boy girl girl boy boy



Age > 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
January boy girl boy boy girl boy girl boy girl boy girl boy boy girl
February girl boy girl boy boy girl boy girl boy girl boy girl boy boy
March boy boy boy girl boy boy girl boy girl boy girl boy girl boy
April girl boy girl boy girl boy boy boy boy girl boy girl boy girl
May girl girl girl girl boy girl boy boy girl boy girl boy boy girl
June girl girl girl girl girl boy girl girl boy girl boy girl boy girl
July girl girl girl girl girl girl boy girl boy boy girl boy girl boy
August girl boy girl boy girl boy girl boy girl boy boy girl boy girl
September girl girl girl girl boy girl boy girl boy girl boy boy girl boy
October girl girl girl girl boy boy girl boy girl boy girl boy boy girl
November girl girl boy boy boy girl boy girl boy girl boy boy girl boy
December boy boy boy boy boy boy girl girl girl boy girl boy girl boy



Cam saya contohnya masa pregnant kan Safiyya dulu result yg saya dpt :

In 2006,
.......
You were 27 years old in the 4th lunar month (Apr. 28 ~ May. 26)
You were 27 years old in the 5th lunar month (May. 27 ~ Jun. 25)
......

Dan conception date plak kalau tambah 14 hari dapat la dalam awal bulan 6 so tgk kat chart atas tu jangka girl dan kebetulan kot betul.

Kalu masa pregnant kan Rifqi plak result dari calculator tu:

In 2008,
....
You are 29 years old in the 4th lunar month (May. 5 ~ Jun. 3)
......

Dan conception date plak kalau tambah 14 hari dapat la dalam akhir bulan 5 so tgk kat chart atas tu jangka boy dan kebetulan lagi sekali kot betul lahir2 lelaki.




Pregnant kali ni plak result dari calculator tu:

In 2010,
.....
You are 31 years old in the 4th lunar month (May. 14 ~ Jun. 11)
......


Dan conception date plak kalau tambah 14 hari dapat la dalam akhir bulan 6 so tgk kat chart atas tu jangka girl..so tunggu la next year ( InsyaAllah kalau semuanya dipermudahkan oleh Allah) akan tahu la mengena tak chart kat ats tu...


Apa2 pun ni semua hanya tuk suka2 jer kan..jangan plak terlalu bergantung ngan chart tu kita pun hanya boleh merancang nak start pregnant bulan bila2 dan allah juga yg tentukan bila kita akan start mengandung dan baby apa yg bakal dilahirkan...tapi tak salah berusaha kan....

6 comments:

  1. menarik jugak..tapi susah gak nak calculate macamna kan kak

    ReplyDelete
  2. kak, tlg ajar saya cmne nak kire dan tlg terang pada sy ttg conception.. saya lahir pada 3/11/83.. tlg ye kak email pada sy linkurt83@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. sy pun ader penah tgk jadual ni...cuba xsalah kan...salah satu ikhtiar...hehe...

    ReplyDelete
  4. Apa fungsi 1st - 12th lunar month tu ya?

    ReplyDelete
  5. Sy cuba utk dapatkan anak lelaki next year 2013 or 2014. Boleh tlg kirakan tak??sy confuse laa sbb try untuk 2 - 2 anak sy yg lahir thn 2009 and 2011, tpi jawapan dier x sama :) kut kut laa sy salah kira...hihi

    ReplyDelete
  6. Sya ade ikut jgak... tpi x menjadi... bkn rezeki sya nak baby boy...

    ReplyDelete