9 bulan..emmmm lama jugak tu...


Salam,

Setiap sesuatu perubahan yg hendak atau akan dibuat tu pasti ada pro dan kontra nya kan, dan sebelum sesuatu keputusan tu diambil juga pastinya sudah diambil kira mana yg lebih dari segi pro dan kontra. Hmmm saya bukan la ahli akademik nak membahaskan pasal isu berkaitan penyelarasan kalender akademik bagi IPTA ni...tak layak pun nak bahas pasal isu ni...

Cumanya kalau la kita ni masih lagi bergelar pelajar "U" la kan, apa pendapat kita dan apa keputusan kita kalau diminta memberi pendapat? cuba la bayangkan kononnya2 kita ni masih bergelar student "U" lagi.. buat adik2 yg masih belajar tu terutama student2 UIA tu berfikir la secara matang dan bijak eik, rajin2 kan la diri participate dalam survey yg dibuat oleh SRC tu...

Eh eh dah dua perenggan melalaut ni, korang faham tak isu apa yg saya maksud kan ni? hihihi maaf la tak kasi intro betul2... kan sekarang ni kementerian pengajian tinggi nak selaraskan kalender akademik IPTA kita dengan kalender akademik antarabangsa a.k.a negara2 maju. story lebih lanjut boleh baca kat Sini.


Sebelum nikan budak2 lepasan SPM dapat keputusan dalam bulan jun, bulan julai dah daftar masuk IPTA, tapi selepas penyelarasan kalender akademik tu nanti sesi pendaftaran pelajar baru ditetapkan pada minggu pertama bulan September la pulak...lama jugak la kan 9 bulan lepas abis periksa SPM baru daftar masuk IPTA...

Ni plak petikan dari FB IIUM/UIAM :
Students' Representative Council IIUM 2009/2010 is now conducting an online survey regarding the new Academic Calendar Session 2011/2012 which the Semester 1 2011/2012 will be started on September 2011. Students are encouraged to give their arguments,whether they agree or disagree with this new implementation Academic Calendar Session 2011/2012 through this link. Thank you.


So pada adik2 student UIA tu buat la survey ni betul2 ya...

Psst : hmmm ade beza ker eik antara start semester bulan julai dengan start semester bulan september.. belajar tetap belajar kan...

No comments:

Post a Comment