Ini bukan blog masakan!!!


Salam,

Lately berderet2 entry pasal masakan kan..kan..kan...huhuhuh bukan niat nak tukar blog ni jadi blog masakan pun, sebenarnya saje gatal2 tangan ni nak guna kamera DSLR hubby..kekadang guna camera biasa sbb nak tgk setting camera tu, asyik ambil gambar jadi blur jer..tak puas hati tul ngan camera samsung tuh...cheh tangan yg salah nak salahkan camera plakkan..

Ala time tgh duk "gila" nak ambil gambar hasil tangan sendiri ni, memang la berlambak2 entry pasal masakan ni, cuba time malas nanti tah entry apa la plak yg banyak berderet kan, tah2 tak terupdate sebab virus M dah serang...kan kan kan..

Ok la entry ni pun cerita pasal masakan jugak...buat kek ni semata2 nak pulangkan bekas makanan kepunyaan kakak ipar..tak seronok la kan klau nak pulang kosong jer..cam biasa layanzzz...

Keratan rentas kek...

Alunan kasih yg kelihatan..

tak sempurna mana pun hasilnya.. :0)

Sedia untuk di..ngap!!!

.
Kek Alunan Kasih

Sumber : noorsha.blogspot.com .
Resipi asal : Puan Mastura Yasak, Kongsi Resipi

Bahan2
5 Biji Telur
1 ½ cwn Planta
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
1 sudu kecil baking powder
½ cwn susu cair
**1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
*Sebuk koko (secukupnya)
*Pewarna Pink dan Kuning (resipi yg asal warna hijau n kuning)
*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.

Cara2:

1.Pukul planta dan gula smpai kembang...

2. Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang

3.Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..

4. Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna kuning…(**saya masukan esen vanilla utk warna pink dan perasa oren utk warna kuning)

5.Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..

6. Then masukan lapisan kedua..warna kuning..ratakan perlahan2..(jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..

7. Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…

8. Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…
.


No comments:

Post a Comment