Mana pilihan anda...


 Salam,

Tengok tak Aduan rakyat kat Buletin Utama" pasal isu santan segar yg dikatakan dicampur dengan air, tepung, gula dan sejenis bahan yg disebut sebagai "ubat" .
Sumber gambar : thehealthyteacher.com

Dulu masa duk kat KL biasa la beli santan segar yg dah siap2 packing dalam plastik tuh, harga klau tak salah ingat dalam RM1.00 satu kot. Packaging cam gambar kat bawah ni:

Sumber gambar : dyansanaa.blogspot.com


Tokey kedai tu rasanya beli kat pasar borong, tak tahu la klau yg tu ade letak 'ubat' jugak. Selama guna santan segar tuh tak pernah plak la terfikir kemungkinan diaorang ade letak "ubat" ker, paling kurang pun just terfikir yg santan tu dah dicampur ngan air dan tepung.

Sesetengah kedai cuma ade mesin parut kelapa tu jer, klau kita nak betul2 pure 100% santan segar kita kena la bawak balik kelapa parut tuh dan perah sendiri tuk dapatkan santan, Kalau kedai yg ade duit lebih tu diaorang akan laburkan dan beli mesin perah santan tu trus, yg nih pun kita akan dapat 100% pure santan pekat segar jugak, sebab on the spot time kita nak beli tuh baru dia letak isi kelapa kat dalam mesin tu untuk di proses jadi santan kan. Contoh mesin proses santan tuh cam gambar kat bawah ni:
Sumber gambar : dyansanaa.blogspot.com


Sekarang nih bila dah duduk kat jengka nih, klau time kat kedai dah habis kelapa, memang pilihan nya beli santan kotak jer, tu pun jarang2 sangat, sebab saya tak berapa suka guna santan dalam kotak nih, tah la lagi suka yg original punya, biarlah kena perah sendiri, asal dapat apa yg diingini lambat dan cerewet sikit pun tak kisah.
Sumber gambar : ayam-brand.com.my

Terfikir jugak nak beli jer mesin parut kelapa , tapi masih blum decide lagi, kekadang rasa berbaloi beli kekadang rasa cam cerewet jer la nak mesin kelapa tuh sendiri, biar la beli jer kelapa parut kat kedai, jimat ruang sikit, dapur tu pun kecik jer cam tak de tempat pun nak letak mesin tu...

Kalau korang plak apa pilihan korang:
  • Santan segar yg dah dsiap2 dipacking
  • Kelapa parut
  • Santan segar on the spot proses
  • Mesin sendiri kelapa kat rumah dan perah sndiri

7 comments:

  1. saya hanya beli santan segar atau santan kotak...hehehhe...
    sebabbb....

    malas nak perah..melainkan nak masak yg perlukan kelapa parut spt ikan sumbat...heheheh

    ok je setakat ni...Alhamdulillah..

    eh, kak su dok mane kat jengka ni ye...

    ReplyDelete
  2. sy suka beli yg dah siap parut pastu perah sendiri. rasa macam sedap skit masakan..hehe...

    mak sy mmg bisnes santan ni.tp xdela sampai nak letak ubat tu.air pn mak sy xde campur.tp mmg jimat kalau guna santan tu sbb ambil skit je dh bole gulai seperiuk...

    kalau sy duk dkt ngan mak sy, sudah pasti guna produk tu je..tp sbb duk jauh, beli je yg siap di parut.hehehe...

    ReplyDelete
  3. Dibah > akak pun memang lagi prefer santan segar tu, tapi kat jengka 2 nih cam tak de jer, kedai selalu pergi tuh cuma ade kelapa parut dan santan kotak jer.

    adcom > hihihi tak semua peniaga campur bahan lain nih, rasanya klau kat bandar besar jer kot, dan nak supply ker banyak tempat tu yg diaoarng kelabu mata buat tektik camtu...

    ReplyDelete
  4. takutla plak dengar campur ubat2 ni...
    sye mmg pakai santan siap..
    risau sye dibuatnye..

    ReplyDelete
  5. memang ade penjual yg x de hati perut. kalau x dapat penjual yg boleh d caya, beli kelapa parut. Yg ini memang x bleh tipu. paling balik beli kelapa parut, buat di rumah, bleh exercise buang lah kalori sikit, atau dapatkan penjual yg sentiasa guna mesin pemerah sebab kalau mesin die berjalan selalu tentu banyak pelanggannya. Sy dah ade pembekal tetap, sebab sy proses minyak kelapa dara. Saya sarapan dgn satan mentah, sedap, manis dan boleh memberi tenaga seharian, kalau satan yg di campur, minyak x jadi.

    ReplyDelete
  6. mesin perah santan ni sebenarnya kalau dibeli agak berbaloi juga kerana kita boleh berniaga sekali. Harga mesin perah santan ni dalam RM5000 dan boleh menghasilkan kapasiti santan sebanyak 40KG dalam masa sejam. ;)

    boleh cuba rujuk di sini http://goo.gl/Q3P0b untuk lebih lanjut. Harap info ini berguna.

    ReplyDelete
  7. http://dastansogeh.blogspot.com/
    berminat ? sila hubungi saya nescaya anda akan berpuas hati dengan produk kami

    ReplyDelete