Cara buat Chat box / Shoutbox tersembunyi.


Salam,

Ikutkan dah ramai yg buat tutorial berkaitan "Cara buat Chat box / Shoutbox tersembunyi" ni kan, tapi sebab ade yg bertanya kat blog ni, jadi sesaje jer la buat entry ni sebagai menjawab pertanyaan yg dah ditanya...
Sibuk jer kan nak buat tutorial jugak, padahal blog saya nih tak de pun letak  shoutbox ker chat box tersembunyi tu, klau letak pun kat blog khusus tuk bloglist jer..

Okey la dipendekkan melalut,  jom tgk cara2 nak membuatnya:


1. Copy code kat link bawah ni.
http://aizuddin.com/file/code%20cara%20untuk%20sembunyikan%20shoutbox.txt
2. Kemudian pergi ke Design  > Page elements > Add A Gadget >  Pilih HTML/Javascript

3. Paste code yg dah di copy tadi ,

4. Dalam code tadi cari dan tukar perkataan "MASUKKAN CODE SHOUTBOX KORANG KAT SINI" dengan code shoutbox atau chat box korang

5. Save

Note : Kedudukan widget ni boleh diubah, contoh:
  1. Kalau nak atas kan sedikit atau turunkan sedikit kedudukan shoutbox / chatbox tu cari dan ubah bahagian ni:
    top:50px;
  2. Kalau nak besar kan sedikit atau kecil kan sedikit shoutbox / chatbox tu cari dan ubah bahagian ni:
    width:30px;
  3. Kalau nak tinggi kan sedikit atau pendek kan sedikit kedudukan shoutbox / chatbox tu cari dan ubah bahagian ni:
    height:100px;
  4. Kalau nak tukar tabs kat bawah nih ngan gambar korang ( saiz image 30 x 100 pixel atau yg bersesuaian)
    cari code kat bawah ni dan ubah URL image yg berwarna merah tu:
    background:url('http://3.bp.blogspot.com/
    _LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png')
    no-repeat;
  5. Kalau nak tukar warna background atau warna border cari dan ubah bahagian ni:
    border:2px solid #666666;
    background:#F5F5F5;

Okey la tu saje, credit kepada aizatabuhassan.com dan aizuddin.com, sumber asal tuk tutorial kali nih

6 comments: