Cara buat entry terkini versi floating headline news


Lately terajin nak buat tutorial, semuanya gara-gara kebosanan tu yg berderet widget dan tutorial yg dicuba, harap korang tak bosan la eik ngan entry2 tutorial ni.

Okey la tak nak merapu panjang2, kali ni nak kongsi cara buat entry terkini versi floating headline news pulak. Widget ni boleh diletak terapung kat bahagian atas atau kat bahagian bawah.  Contoh:

Bagi yg berminat nak mencuba boleh tgk cara2 nak pasang widget ni kat bawah:
  1. Pergi ke Design / Page elements / Add Gadget
    .
  2. Pilih HTML / Javascript dan Copy dan paste code dibawah
    ( Note : Tak perlu letak Tajuk /Title eik).

    .
  3. Sebelum save tukar "http://BLOGKAMU.blogspot.com" ke URL blog korang.
    .
  4. Korang boleh juga edit widget ni dengan menukar:
    • hn_jumlah_post adalah jumlah judul artikel yang ingin korang letakkan.
    • hn_warna_latar adalah code warna untuk latar belakang (background) widget.
    • hn_warna_garis adalah code warna untuk garis bingkai/border widget.
    • hn_posisi menentukan posisi widget sama ada  di atas ("top") atau di bawah ("bottom").
    • hn_tampilkan_judul bernilai true kalau korang ingin menampilkan tulisan "Headline news of BLOGKAMU" di bahagian kiri dan bernilai false jika tidak ingin menampilkannya
    • hn_backlink bernilai true kalau kamu ingin menampilkan backlink ke blog pemilik asal widget dan false jika tidak.

Selamat bereksperimentasi!!!

Untuk ke tutorial asal, klik sini.

No comments:

Post a Comment