Cara buat Table of Content atau sitemap


Kali ni nak kongsi tutorial buat Table of Content. Cara nak buatnya pun senang jer. Korang boleh pilih antara 4 style table of content yg akan saya listkan kat bawah ni nanti. Tutorial asal saya ambil dari abu-farhan.com.

Ciri2 atau kelebihan Table of content dari abu-farhan.com ni ialah:
  • Senang untuk digunakan - cuma perlu pergi ke create new page (kat bahagian edit pages -posting)
  • Entry disenaraikan mengikut label
  • Setiap sepuluh entry terbaru akan di tanda dengan perkataan "New!!"
Cara untuk buat Table of content:
  • Pergi ke bahagian Posting
  • Edit Pages
  • Create new pages
  • Copy dan Paste Code dibahagian Edit HTML (Jgn guna bahagian Compose eik) . Kemudian publish sahaja.
Antara pilihan code Table of content yg boleh dipilih ialah:
  1. Table of Content versi senarai biasa ( Contoh boleh klik kat sini )

    Tukar “www.abufarhan.co.cc” kepada URL blog korang.
    Sumber : abu-farhan.com
    .
  2. Table of Content versi Google Feed ( Contoh boleh klik kat sini )

    Tukar http://deconstructioncode.blogspot.com kepada URL blog korang.
    Sumber : abu-farhan.com
    .
  3. Table of Content versi hide and show ( Contoh boleh klik kat sini )

    Tukar http://www.oblo.web.id kepada URL blog korang
    Sumber : abu-farhan.com
    .
  4. Talbe of content versi tarikh (Categorized by date-Contoh klik kat sini )

    Tukar audio.assunnah.web.id ke URL blog korang.
    Sumber : abu-farhan.com
    .

Okey la tu saje...Selamat bereksperimentasi!!!
Pss : kalau tak boleh guna code kat atas tu, sila ke sumber asal tutorial ni eik....

2 comments:

  1. warghhh...sgt baiek kamu yer...
    InsyaAllah, klu ade mas nnt sy nk wat la tutorial yg kamu bg ni...cam best jew..=)
    anyway thanks

    ReplyDelete
  2. bole x ajar mcmane nk buat mcm box coretan tu ;)

    ReplyDelete