Kenapa sesetengah orang tak suka baca syarat dan terma sesuatu perjanjian


Salam,

Kebiasaannya kalau kita nak daftar ker nak join apa2 jer la kat internet ni, mesti akan ade kat bahagian bawah borang pendaftaran tu, ayat lebih kurang macam ni, " I have read the terms and condition" atau "sila baca Terma dan Syarat", even nak daftar buka blog pun kita kena tick setuju dengan terma service cam contoh daftar blog dengan blogspot:

Tapi berapa ramai yg rajin nak kaji atau cuba faham apa yg tertulis kat terma dan syarat, atau privasi polisi yg dah disediakan tu? Tak pun paling kurang baca sambil lalu jer kalau malas sekalipun nak baca sebiji2 perkataan tu.

Sejujurnya, saya sendiri pun malas nak baca terma dan syarat yg panjang berjela tu, setakat baca sekali lalu camtu jer, kekadang tu langsung tak baca terus jer tick...korang plak camna? Rajin ????

Eh korang pun sama ker? setakat baca gitu-gitu jer?

ish ish ish, bahaya tu, kang buatnya ade "something" kat terma tu yg kita terlepas pandang, kalau 'something" yg elok tak pe juga buatnya syarat yg tak dijangka atau tak masuk diakal, tak ker naya??? hmmm...sama2 la kita mengingatkan diri kita agar baca dan fahami dulu syarat dan terma sesuatu perkara tu, jangan sampai sudah terhantuk baru nak tergandah...beringat sebelum terkena!!!

No comments:

Post a Comment