Ketinggalan keretapi a.k.a baru merangkak nak ambil tahu ;0(


Salam,

Berblog dah masuk 2 tahun, tapi selama ni memang buat tak kisah jer, tak ambil tahu langsung apa itu SEO (Search Engine Optimization) nih..tahunya taip entry, publish,  blogwalking, then buat entry baru publish dan blogwalking, tu jer.

Lately jer baru kenal ngan istilah Ping, Backlinks, dan SEO nih..tu pun masih merangkak lagi, selama nih sibuk cari tutorial berkaiatan Edit blog jer...huhuhuuhu terasa jauh ketinggalan keretapi sungguh la, bukan tak pernah terbaca entry berkaitan ngan SEO nih, tapi tu la asyik buat tak kisah jer, tak pe masih blum terlambat lagi kan, ilmu jugak tuh, nanti2 klau orang tanya tak de la tercengang2 tak tahu nak jawab kan..

Bagi korang2 yg sama gerabak ngan saya, meh baca berkaitan ngan SEO nih kat sini, ala tak pun korang google jer keyword apa itu SEO mesti berlambak yg korang jumpa, Klau rasa diri tu keturunan omputih tak berapa nak faham bahasa melayu nih type jer la What is SEO (Search Engine Optimization) lagi berlambak entry yg korang akan jumpa, sekali ngan tips berkaitan SEO nih pun korang bleh dapat tau.

SEO tools pun berlambak kat internet kan..ngan SEO tools nih korang bleh check macam2 contoh Webmaster tools yg dioffer oleh iwebtool, korang bleh check antaranya:
  1. Backlink Checker
  2. Google Banned Checker
  3. Google Pagerank Prediction
  4. Search Engine Position
  5. Spider View
  6. Broken Link checker
  7. Alexa Trafic Rank
  8. IP Location
  9. Website Speed Test
  10. HTML Optimizer
dan banyak lagi la...

Tapi rasanya kita2 nih memang tak kisah sgt ngan SEO nih kan, ala berblog pun tuk suka2 rasa tak penting sgt kan nak ambil tahu benda2 nih semua, asal dapat buat entry, publish ade orang baca, berblogwalking sambil kenal2 kawan kat alam maya nih, rasa dah puas kan...tul ker?

6 comments:

  1. yer betul....hehehe...masih belum ambik tau aper itu SEO...ahakkkks...next time mungkin...

    ReplyDelete
  2. memang teringin nak belajar tp selalu tak de masa hehe

    me dtg click ur HB!

    ReplyDelete
  3. saya pun tak amik tau sgt..sbb berblog untuk berkenalan dgn kawan2 baru je..hehe.

    ReplyDelete
  4. dulu ada jugak niat nak try kaji benda alah ni, tapi last2 tinggal macam tu je. huhu

    ReplyDelete
  5. kalau mmng berniat nk jana income lebih dr blog mmng elokla search and study pasal SEO ni kan kak..

    ReplyDelete