Sekadar menjawab pertanyaan di kotak ShoutMix...


Salam,

Entry ni dibuat sebab ade yg bertanya berkaitan macam mana nak buat coretan terkini a.k.a recent post hanya keluar gambar (thumbnails) sahaja.

 Buat shahliza94, coretan terkini yg saya tu manually update, sebenarnya tujuannya untuk view gambar yg kecik (thumbnail image) bila mouse over kat gambar tuh automatik akan zoom nampak besar, tapi saya sesaje jer buat tuk coretan terkini tuh.

Kalau nak betul2 recent post guna image thumbnail tuh caranya teramat la senang, just pergi ke :

  1. Design
  2. Page Elements
  3. Add a gadget
  4. Type perkataan "Recent Post" kat bahagian search for gadget, pastu tekan enter / search button tuh
  5. Nanti akan keluar result cam kat bawah nih, pilih gadget dari bloggerplugins.org (no.2)
  6. Cam biasa isi jer details yg dikehendaki cam
    • title
    • height,
    • pull post from (pilih my blog),
    • nombor of post to display(ikut la nak berapa2 pun),
    • kalau tak nak ade title biar kosong jer ruangan maximum lenght of the post title tuh..
    • Snipped Style..klau nak gambar jer pilih thumbnails only, klau tak pilih la yg lain2 tuh
    • Snipped Thumbnail pilih la any thumb and no image thumb..sebab nanti klau tak de gambar kat entry dia akan keluar no image
    • Thumbnail dimensions..pilih la berapa besar yg korang nak
    • Dan buat la ikut pilihan korang yg lain2 tuh eik
  7. hasilnya jadi lah cam ni

Ok selamat bereksperimentasi!!!

2 comments:

  1. suka..suka..suka.... tq. nak try ni.. mudah2an berjaya!

    ReplyDelete
  2. jadi.. cuma xleh zoom jer. hehehe.. anyway, tq soooo much!

    ReplyDelete