Cara buat arkib blog dalam bentuk kalendar.


Arkib atau archieve untuk entry/post yg terdahulu dalam bentuk kalendar, kalau untuk pengguna wordpress memang ada plugins dia tersendiri, tapi untuk pengguna blogspot kita terpaksa la letak code untuk arkib stail kalendar ni sendiri.

Saya memang tak letak kat blog ni sebab tak berapa suka nak letak banyak-banyak widget. Buat tutorial ni pun saje untuk rujukan akan datang kalau tetiba nak tukar arkib versi dropdown yg dah sedia ada kat blog ni kepada arkib jenis kalendar pulak kan. Contoh arkib versi kalendar ni macam kat bawah ni.

Cara nak meletakkan widget ni kat sidebar blog pun senang jer. Cuma pergi ke bahagian Design  > Page Elements  > Add A Gadget , dan pilih Edit HTML. Copy code kat bawah ni dan paste kan sahaja di bahagian Edit HTML tu.



Paling penting letak URL blog korang tanpa perkataan http:// contoh : anamarza.blogspot.com sahaja okey. Segala jenis warna text atau background boleh diubah ikut suka hati korang. Untuk rujukan warna boleh tengok kat sini.

Untuk tutorial asal klik kat sini.

2 comments: