Cara letak post/entry terkini versi auto bergerak (Auto Scrolling Recent Post Widget)


Cute tak widget post/entry terkini versi auto bergerak seperti kat bawah ni?



Yang kat atas ni just simple jer, kalau korang nak korang boleh tukar backgruond,saiz huruf, warna huruf dan gambar tikus tu ke gambar apa sahaja yg korang inginkan.

Bagi yg berminat nak letak widget ni kat blog korang, boleh cuba ikut langkah demi langkah kat bawah ni eik.
  1. Pergi ke bahagian Design  > Page Elements  > Add A Gadget , dan pilih Edit HTML
  2. Copy code kat bawah ni dan paste kan sahaja di bahagian Edit HTML tu.

  3. Antara bahagian yg boleh ditukar:
    • var w2bScrollAmount="10";
    • var w2bScrollDelay="50";
    • var w2bDirection="left"; tukar kepada right atau up atau down
    • var w2btargetlink="yes"; tukar kepada no jika mahu buka di window yg sama
    • var w2bnumPosts="5"; Berapa jumlah entry yg ingin dipaparkan
    • var w2bimgurl="http://i290.photobucket.com/albums/ll276/mamapiya/JerryAni.gif"; tukar gambar
    • var w2bfontsize="16"; tukar saiz huruf
    • var w2bbgcolor="FFFFFF"; tukar warna background
    • var w2blinkcolor="FF0000"; tukar warna link
    • var w2blinkhovercolor="3366CC";tukar link hover
    • src="http://blogkorang.blogspot.com/feeds/posts/default? tukar blogkorang ke nama blog korang sendiri

Kalau tak nak pening2 kepala terus jer pergi ke sini untuk auto generate code dan terus add widget ke blog korang (*_-)

3 comments:

  1. laju sgt la..caner nk kurgkan kelajuan tuh??..:)

    ReplyDelete
  2. ye la...laju sangat...boleh bagitau mana nak tukar? saya tak berapa pandai sangat

    ReplyDelete