Kenali Wordpress


Dah bertukar dari pakai blogspot ke wordpress saje je la nak berkongsi sedikit info berkaitan Wordpress ni. Ikutkan Wordpress dan Blogspot sama2 blogging platform yg boleh dikatakan popular dibanding ngan blogging platform yg lain tu. Cumanya wordpress ni dikatakan lebih mesra search engine.

Wordpress terbahagi kepada 2, iaitu:
  1. Wordpress.com - Dimana kita boleh berblog secara percuma tetapi dalam ruang lingkup yg sedikit terhad berbanding dengan Wordpress.org.
  2. Wordpress.org - Dengan menggunakan Wordpress.org kita boleh membina blog dan host blog kita di webhosting sendiri, dengan pelbagai kelebihan berbanding dengan menggunakan Wordpress.com.

Ada pendapat mengatakan, sekiranya memilih untuk berblog menggunakan platform wordpress, seeloknya bermula dengan menggunakan wordpress.com terlebih dahulu. Setelah kita dah biasa dan mahir menggunakan dashbord dan editor di Wordpress.com boleh la berkira2 untuk bertukar menggunakan Wordpress.org pula. Apa2 pun bergantung kepada diri sendiri, pilihan ditangan anda. (*_-)

Coretan seterusnya, nanti saya kongsi perbezaan guna wordpress percuma dengan self-hosted wordpress pulak eik.

No comments:

Post a Comment