Letak Auto Hide Social Bookmarking Widget


Menurut penulis tutorial asal widget ni di way2blogging.org (Add Sexy Auto Hide Social Bookmarking Widget (V3) For Blogger / Blogspot ), widget ni asalnya di reka oleh shareaholic untuk pengguna wordpress. Camna rupanya widget ni? Korang boleh tgk kat bawah post ni atau mana-mana post kat blog ni.

Untuk blog ni saya just guna 8 jer dari 75+ social bookmarking yg ada dalam code asal tutorial ni. ikut kita la kan nak ambil atau guna yg mana even nak guna kesemuannya pun tak kisah, bergantung pada korang la ikut kepentingan masing-masing. Bagi yg nak cuba letak widget ni kat blog korang, sila ikut langkah kat bawah ni eik.

  1. Pergi ke bahagian Design -> Edit HTML
  2. Sebagai langkah keselamatan, sila Download Full Template
  3. Tick pada Expand Widget Templates
  4. Cari perkataan </head>,paste kan code dibawah ni sebelum perkataan </head> tadi.

  5. Cari perkataan <data:post.body/> dan pastekan code dibawah selepas perkataan <data:post.body/> tadi.

  6. Tukar width:600px dengan width post korang
  7. Save templates korang dan tgk hasilnya.
Untuk code diatas perkataan yg digunakan ialah "Sharing is Caring" seperti gambar dibawah

Korang boleh tukar perkataan/gambar tersebut mengikut pilihan dibawah, caranya hanya tukar perkataan "sexy-bookmarks-bg-caring" dalam code di langkah ke-5 diatas dengan pilihan code dibawah:

sexy-bookmarks-bg-sexy
sexy-bookmarks-bg-caring
sexy-bookmarks-bg-caring-old
sexy-bookmarks-bg-love
sexy-bookmarks-bg-wealth
sexy-bookmarks-bg-enjoy
sexy-bookmarks-bg-german
sexy-bookmarks-bg-knowledge


    Itu sahaja dan Selamat Ber"Eksperimentasi"

    No comments:

    Post a Comment