Letak post/entry terdahulu di bahagian sidebar


Terjumpa dengan widget ni masa berblogwalking. Menarik jugak jika diletakkan widget post/entry terdahulu dibahagian sidebar, seperti contoh kat bawah ni:

Ciri-ciri widget ni ialah kita boleh letak ikut suka berapa tajuk entry/post untuk setiap page. Ada butang untuk ke post/entry yg lebih lama seperti pada gambar di atas tu saya ambil page yg kedua, sebab tu ada perkataan back untuk entry yg terbaru sedikit dan next untuk entry yg lebih kebelakang/terdahulu.

Bagi yg berminat untuk meletakkan widget ini di sidebar, korang cuma perlu pergi ke bahagian Design  > Page Elements  > Add A Gadget , dan pilih Edit HTML. Copy code kat bawah ni dan paste kan sahaja di bahagian Edit HTML tu.



Paling penting letak URL blog korang di var sFeedURL = ‘http://blog_korang.blogspot.com/feeds/posts/summary

Tukar berapa tajuk entry yg korang nak paparkan di bahagian ini:
var nPostStartIndex = 6;
var nPostShow = 6;
Untuk tutorial asal klik kat sini.

2 comments:

  1. like dis tutorial...p y animated punye xd ke? btw sy da apply tutor nie...tq:)

    ReplyDelete
  2. x bgus la...ader ads la pulak....

    ReplyDelete