Simple widget untuk tunjuk bilangan post dan komen di blog anda


Pernah letak dulu widget ni, tapi lepas tu buang balik, biasa la kan ikut suka hati rasa nak letak, cari code widget dan letak, bila rasa tak nak, buang pulak, tapi bila masa nak letak balik, kena gali balik kat search engine kena google la balik. So kali ni sebagai simpanan buat terus sebagai tutorial..suka kumpul tutorial widget nih untuk kegunaan dimasa-masa teringin nak letak balik...

Bila letak widget ni, ia akan paparkan berapa bilangan post dan berapa jumlah komen seperti kat bawah nih.






Kira-kira macam statistik la jugak untuk tunjukkan berapa bilangan post dan komen kat blog kan. Cara nak letak pun simple jer cuma perlu pergi ke bahagian Design  > Page Elements  > Add A Gadget , dan pilih Edit HTML. Copy code kat bawah ni dan paste kan sahaja di bahagian Edit HTML tu.



Tukar perkataan http://blogkorang.blogspot.com kepada URL blog kita, Kemudian save sahaja. sonang bukan!!!

Hmmmm dah letak kat sini tak yah la dah letak kat bahagian sidebar kan, nak tgk just refer balik kat entry ni pun dah cukup kan. 


Credit pada tutorial asal oleh www.way2blogging.org

2 comments:

  1. eh tak jadi pon, total post saya jadi macam awak 907 post. yg komen dah betul dah.

    ReplyDelete