Ada betulnya jugak


Malam ni aktiviti BW lompat-lompat jer, belum sepenuhnya lagi mood nak BW , tah la kalau korang perasan lately blog nih banyak publish entry pasal tutorial kan? hmmmmm bukan sebab rajin pun tapi sebab mood nak berblog tu masih suam-suam kuku lagi, idea ada tapi mood ke laut so jalan paling singkat nak update blog dan nak naikkan mood berblog ikut cara saya ialah mencuba tutorial berkait rapat dengan blog dan buat tutorial kongsi plak kat blog nih...

Okey la, kembali semula ke cerita BW tadi, tgh-tgh lompat dari satu blog ker satu blog tetiba terlanding kat satu blog nih sebab tertarik ngan entry dia pasal nuffnang. Menurut kata tn. empunya blog tuh, katanya ramai blogger-blogger otai yg dah bertukar angin pasang iklan dari ads network lain gara-gara dah susah nak dapat BE. Hmmm besar sungguh pengaruh BE ni eik, sampai boleh buat sesetengah blogger merajuk.


Tak kisah la tu, kalau dah namanya blogger otai mesti UV tinggi kan, so kalau diaorang nak tukar pada innity ker lantak diaorang la kan, memang diaorang layak pun. Yg buat saya tertarik kat entry tu, bukan pasal diaorang beralih angin atau bercerai talak 3 ngan Nuffnang, tapi pasal trend beri BE ke blogger-blogger yg newbie atau blog yg UV sikit ni. Mungkin ada betulnya Nuffnang sekarang lebih memberi BE ke golongan newbie dan blog yg UV sedikit, pada fikiran saya la kan secara logiknya bila kasi BE kat newbie atau blog yg UV sedikit ni, sedikit jugak la yg perlu diaorang bayar, sebab BE ada kena mengena ngan UV kan. Tapi kalau bagi kat blog yg UV ribu riban sehari berganda jugak yg diaorang kena bayarkan?

Cam kes saya ni la jugak, tak pernah-pernah dapat BE tetiba berderet BE dapat. Untuk tempoh kurang dari sebulan merasa 8 BE tapi amaun yg dapat memang ciput la nak banding ngan blog yg UV tinggi dan memang dah pernah cash out duit dari Nuffnang, walau cuma dapat 1 je BE sebulan tapi amaun untuk BE tu saja melebihi amaun total 8 BE yg saya dapat.

Trend bagi BE kat newbie ni jugak kira bukti la yg nuffnang mengotakan kata-katanya yg setiap blogger yg letak iklan nuffnang akan merasa dapat BE. Lagipun Nuffnang kan claim yg lebih dari 150 000 ribu blog pasang iklan nuffnang di blog, kalau diaorang hanya tumpu bagi BE kat blogger-blogger otai atau famous sahaja mungkin peratusan blogger letak iklan nuffnang ni akan berkurangan, siapa nak kan setakat letak iklan tapi hasilnya tak dak. Strategi kena ada kalau nak jadi ads network pilihan blogger, setakat hilang 5 atau 6 blogger otai yg merajuk sebab tak dapat BE rasanya tak de apa-apa effect kat Nuffnang pun sebab akan ada berpuluh blogger baru pulak yg letak iklan nuffnang di blog sebulan . Tul ker?

4 comments:

  1. emm..suka baca blog nie nice tutorial

    ReplyDelete
  2. oh..
    TK rasa apa yg d katakn blogger tu mmg sngt benar..
    klau bg kt newbie, iklan bjalan dan byrn ciput je sbb UV tsangat la rendah.. mmg newbie x dpt nk bwk kluar pun income tu sbb x smpai jumlah minima.. simpan la kt situ berbulan2/bertahun..
    bijak nuff kan..

    ReplyDelete
  3. dulu mmg kejar juga nuff ni... tapi skrg dah tak kisah..anggap je nuff utk bonus utk kita

    ReplyDelete
  4. kakyong skrg ni dah takde BE langsung...

    blog baru ni lagi la hampeh... hahahhahaa...

    ReplyDelete