Cara Guna Google Custom Fonts buat pengguna blogspot.



Tutorial simple jer, rasanya ramai yg dah tahu kan bagaimana nak guna Google Custom Fonts ni tuk tukar fonts kat blog. Blog ni memang saya tak guna fonts dari Google Custom Fonts tu sebab setakat ni masih berpuas hati guna fonts yg sedia ada, cuma untuk title post, dan title kat sidebar tu jer saya tukar pakai " Comic Sans ". Okey la tak payah nak intro panjang-panjang kat bawah ni cara nak guna fonts dari google buat yg belum tahu caranya lagi.
  1. Pergi ke bahagian Design -> Edit HTML
  2. Sebagai langkah keselamatan, sila Download Full Template
  3. Pergi ke Google Font directory atau Google Web Fonts. Pilih jenis fonts yg korang suka dan nak guna kat blog korang nanti.
  4. Dapatkan code untuk fonts kesukaan/pilihan korang tadi dengan menekan pada nama fonts pilihan korang tu, kemudian pilih tabs "use this font"
  5. Copy code untuk fonts pilihan korang tu dan paste kan selepas perkataan <head>. Penting untuk paste betul-betul selepas perkataan <head>.
  6. Selepas dah paste letak tanda / sebelum penutup code tadi contoh seperti kat bawah:

    Code asal


    Letak tanda / sebelum tanda >

  7. Dah letak boleh save templates.
Cara nak gunakan fonts yg korang dah letak tadi:
  1. Kalau nak guna fonts tu kat perkataan tertentu dalam post/entry cuma copy code dibawah ni dan pastekan kat bahagian edit HTML masa buat entry terbaru (cerewet sikit eik nak kena copy paste ni)
     
    <div style="font-family: 'FontName', serif;">Your text</div>

    Contoh:

    <div style="font-family: 'Tangerine', serif;">Cubaan</div>


  2.  kalau nak tukar fonts untuk Blog Title, Post Title, Sidebar fonts atau apa jer la, just cari dan tukar kat perkataan seperti di bawah:

    font-family: 'Your Font Name';

    Contoh:

    .sidebar h2{font-size:120%;  text-align:left;   font-family:'Tangerine';   line-height:1.4em;   text-transform:none;   letter-spacing:.2em;   color:blue; font-weight:bold;  }
Pandai-pandai la korang godek-godek blog korang kan...okey la selamat ber"eksperimentasi"!!!!!

      No comments:

      Post a Comment