Letak widget tunjuk peratusan tempoh loading ( QueryLoader/"lazyload" script)


QueryLoader atau "Lazyload" script ni lebih kurang macam gambar kat atas ni la, fungsinya supaya bila pelawat buka blog kita, diaorang tak kan nampak actual loading blog kita tetapi apa yg diaorang akan nampak ialah satu page (tak semestinya hitam macam gambar atas ni) yg menunjukkan peratusan loading. Tak faham? boleh tengok contoh disini.

Bagi yg berminat, cara nak letakkan widget ni pun teramat la mudah.

  1. Pergi ke bahagian Design -> Edit HTML
  2. Sebagai langkah keselamatan, sila Download Full Template
  3. Cari perkataan </head>,paste kan code dibawah ni sebelum perkataan </head> tadi.
  4. Cari perkataan </body>,paste kan code dibawah ni sebelum perkataan </body> tadi.
  5. Cari perkataan ]]></b:skin> ,paste kan code dibawah ni sebelum perkataan ]]></b:skin> tadi.

    .QOverlay {
    background-color: #000000;
    z-index: 9999;
    }

    .QLoader {
    background-color: #CCCCCC;
    height: 1px;
    }

    .QAmt {
    color:#FF530D;
    font-size:50px;
    font-weight:bold;
    line-height:50px;
    height:50px;
    width:100px;
    margin:-60px 0 0 -50px;
    }
  6. Siap dan Save Templates
  7. Kalau tak nak warna hitam, korang boleh ubah background-color: #000000;, ke warna yg korang suka, yg ni background-color: #CCCCCC; untuk bar kat bawah percentage tu, boleh jugak tukar, kalau nak tukar warna fonts percentage tu tukar kat bahagian ni color:#FF530D;

Selamat bereksperimentasi!!!! untuk tutorial asal versi omputih boleh tgk kat sini.

No comments:

Post a Comment