Penting ke blog yang cepat loading?


Dah 2 tahun berblogging ni, macam-macam templates dan tah berapa kali edit dah blog ni pun tak tahu la, rasanya sampai tak terkira punya la rajin menukar sana menukar sini nya. Kalau bab widget tu pun tah berapa banyak widget yang duk letak buang pastu letak balik. Sekarang ni rasanya nak setia dengan widget yg ada ni jer la, sebab fikir okey sikit loading blog ni. saya rasa la.

Berkaitan persoalan penting ke blog yang cepat loading tu. korang jawab la sendiri eik. Masing-masing punya pendapat kan. Tapi bagi saya kalau blog yang loading lambat kalah siput berjalan tu memang tak kan dijejaki la, letih nak menunggu tul tak?

Rasanya semua dah tahu kan cam na cara nak timbang blog sama ada lembab atau laju tempoh loading guna iwebtool.com kan? Saya pun pernah buat entry pasal ni kat entry Jom check kelajuan blog kita.... Kali ni nak kongsi test speed blog guna tools yg lain pulak. 



Pernah cuba GTmetric? untuk pengetahuan korang , Gtmetric ni guna tool dari google's page speed dan Yahoo's Yslow untuk check performance satu-satu blog tu. GTmetric akan memberi cadangan bagaimana kita boleh improve performance blog kita. 


Bagi pengguna google webmaster tool, korang boleh juga check performance blog korang guna tool kat bahagian labs (site performance)  . Kat sini korang boleh banding performance korang sekarang dengan performance sebelumnya.

Note : ni entry time bermalas malasan (-_-)

3 comments:

  1. mmg penting..lagi kalau tenet mcm siput..nak tunggu bukak tu,huh,berpeluh..hihi..pastu mood nak BW pun hilang..

    ReplyDelete
  2. blog akak skrg mmg ringan, smooth je..
    hehe..
    TK punya agak berat kn, ntah la xtau nk adjust mana lg..
    ada gak sgelintir blog tu, sampai ke sudah xleh bukak2, payah benar loading nye..

    ReplyDelete
  3. ye, pada saya penting, tu pasal ada yang dh buang wijet2 bikin lambat loading. nnti orang lari, tak gemar nak dtg dah kan3. selalu cek kat pingdom je. okeh, nk try ni pulak

    ReplyDelete