Tukar kedudukan Title blog dan tajuk post


Bagi yg newbie atau baru nak berjinak-jinak dengan dunia berblog, apa kata terus cuba tutorial ni, supaya blog korang akan lebih mesra dengan search engine. Okey kalau korang kurang faham apa yg dimaksudkan dengan tajuk kat atas tu, mungkin gambar kat bawah ni akan buat korang lebih faham.

Nama blog = Blog untuk test tutorial     
Tajuk post/entry : percubaan...testing...percubaan...testing


Sebelum : Nama blog berada dihadapan dan tajuk untuk individual post/entry berada di belakang


Selepas :  Individual post/entry berada dihadapan dan nama blog berada dibelakang,


Cara atau langkah untuk menukar nama blog dan tajuk post ialah:

  1. Pergi ke bahagian Design -> Edit HTML
  2. Sebagai langkah keselamatan, sila Download Full Template
  3. Cari code <title><data:blog.pageTitle/></title> gantikan code dibawah dengan code <title><data:blog.pageTitle/></title> tadi.

  4. Save Templates 
Sumber: Bloggerstop.net

    5 comments:

    1. salam kenal.
      sy mmg cari, jumpa site ni.
      ye dah buat pun. tkasih.
      pasti kunjung lagi.

      ReplyDelete
    2. sy akan cuba nanti.. terima kasih untuk info ni.. hee ~ (^^,)

      ReplyDelete
    3. assalam dear :),

      thanks for sharing info ni..tp tak menjadi la kat my blog..then nak minta tlg if ada tak cara nak selesaikan benda ni :(

      http://cikpuantecik.blogspot.com/2011/11/hey-hello-hi-readers-since-kemarin-nak.html

      thanks :)

      ReplyDelete
    4. thanks ya..cuba jaya nih..harap menjadi
      Entri Terbaru Saya:
      Ulama Malaysia Bukan Malaikat

      ReplyDelete