Cara periksa blog ada virus malware atau tidak.


Semalam dapat email, bertanyakan bagaimana cara nak BERSIH kan blog dari serangan virus Malware. Dah pun dibalas email tu dengan jawapan yang sekadar apa yang saya tahu. Then dapat balasan email dari adik yang sama, minta tips atau cara nak tahu link yang ada virus dan bagaimana nak elak dari terkena virus tu.

Gulp! Telan air liur jugak la membaca pertanyaan nya tu

Sejujurnya memang bab-bab virus ni semua bukan dalam bidang saya, ya la kan saya ni cuma suri rumah tangga yang otaknya dah sedikit tepu kerana tidak berada dalam suasana kerja. Sebab tu la tagline blog ni "Coretan dari bawah tempurung". ...

Okey la sebab ada yang bertanya makhluk yang hidup dibawah tempurung ni cuba la jugak menjawab setakat yang termampu, dengan bantuan pakcik google ya kalian semua.

Blog kita boleh di serang malware, mungkin dari 

1) Link /  URL blog yang kita letak di bloglist.

2) Iframe  Malware:  korang dah tahu kan apa maksud Iframe ni? tuk lebih faham baca penyataan kat bawah ni tapi dalam BI la , kemalasan nak mentranslatenya hihi

"An IFrame (which stand for inline frame) is just a method of loading one web page inside another, usually from a different server. The IFrame code would be inserted by hacking web servers, or adding it to banner advertisements . The malware authors hide the iframe in your webpage in such a manner that you cannot really see it through naked eye. They also obfuscate the JavaScript that will run automatically from that included page."

3) Javascript Malware: Semua blog ada javascript tapi berhati-hati bila nak copy javascrip tuk widget atau apa -apa code dari luar yang nak diletakkan kedalam blog korang ya

"Sometimes hackers can insert malicious Javascript into your web page which may redirect to the hacker’s website, may contain codes that inserts HTML tags into your website code or may initiate download of malicious files into the visitors computer. It is pretty important to keep a check on Javascripts included in your website and blogs."


Bagaimana nak check atau periksa sama ada blog kita ada malware atau tidak?

Susah jugak kita nak tahu yang blog kita di hack atau terkena serangan virus ni kan . Yang kita tahu bila nak buka blog tak boleh atau kena block dan dapat warning cam kat bawah ni

“This Site May Harm You Computer”

 So , kalau nak tahu blog kita ada virus jahat atau tidak boleh cuba scan atau periksa url blog kita guna online scanner kat bawah ni:

URLVoid: This is one of the best scanner out there. It tests your website’s reputation against 18 domain reputation databases including Amada, Google, WOT and many others. This should be your first stop and You should at once scan your website using this scanner if you doubt you website or blog has been compromised. URL Void Virus Scan tool will scan your website or blog for viruses against a number of anti virus databases like Avast, Avira, AVG, Nod32, Kaspersky and many others. You should perform this scan too.


VirusTotal: Virus Total is another Virus Scanner pretty much similar to ULRVoid. Although this scanner has less number of URL reputation Database from which it scans the URL’s Reputation: 6 compared to URLvoid’s 18 databases, its Virus Scanner has more number of antiviruses than URLVoid. It has around 40 antiviruses compared to URLvoid’s 16 anti viruses.


Google Safe Browsing: This one is Google’s very own tool which allows you to test if Google has found any malicious content on any particular website in the last 90 days. You can just put-http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=PhishTank: PhishTank is a free community site where anyone can submit, verify, track and share phishing data so you can also check their database to know if your site may have been submitted by someone as phishing site.

AVG Online Web Page Scanner: You can also scan your website against AVG’s large virus and malware database to find out if your website really contains malware or virus.

Amada Abuse Malware Database: You Can Search if your website has been reported as a malware in Amada’s large Malware Database. You can Search for a Domain name, IP address or MD5 hash in their database

Online Link Scan: This is an All in one link scanner where you can scan your URL in different malware databases like Phistank, AVG, SiteTruth, Google Safe Browsing and see the results in the same page.

Unmask Parasite: Unmask Parasite is one such site which will help you easily find out hidden contents like iframes and Javascripts. Just enter your URL into the box and hit check. The website shows you if your website is clean or contains hidden malware. It also shows you a list of external links lined from your page. Another similar tool is URLVoid’s Find Parasite tool

Sumber :  http://www.netchunks.com


4 comments:

  1. Salam ukhwah... :)

    A lots of thanks...this posting really helpful...ada jg yg climed blog sy terkena virus malware nie...

    ReplyDelete
  2. Salam ziarah :)
    Terima kasih atas jasa baik Puan.

    ***http://suteraqaaseh.blogspot.com/2011/07/alhamdulillah-bebas-dari-malware.html

    Tanam lagundi tumbuh kelapa,
    Terbit bunga pucuk mati,
    Budi Puan saya tak lupa,
    Sudah terpahat dalam hati.

    ReplyDelete
  3. terima kasih banyak2 krn banyak membantu

    ReplyDelete
  4. THNX....meh la tgk blog sy http://amaipinku.blogspot.com/ n follow ye ^.^v

    ReplyDelete