Azamku dibulan Ramadhan


Sabda Rasulullah S.A.W bermaksud;
‎"Sungguh, telah datang padamu bulan yang penuh berkat, di mana Allah mewajibkan kamu berpuasa, di saat dibuka pintu-pintu Syurga, ditutup pintu-pintu Neraka dan dibelenggu Syaitan-Syaitan, dan di mana dijumpai suatu malam yang dinilainya lebih berharga dari seribu bulan, maka barang siapa yang tidak berhasil beroleh kebaikannya, sungguh tiadalah ia akan mendapatkan itu buat selama-lamanya.
[Hadis Riwayat Ahmad, Nasa'i dan Baihaqi]


Tahun ni senang sikit nak ingat berapa hari dah kita berpuasakan, ya la ada setengah orang dia puasa je tak fikir pun berapa hari dah puasa dan berapa hari lagi nak raya. Di sebabkan 1 Ramadhan bersamaan dengan 1 Ogos, jadi tak yah susah-susah nak bilang dah kan.

Okey, kebiasaannya orang pasang azam time awal tahun tak kira la tahun hijrah atau tahun masihi kan. Tapi tak salah kan bila-bila bulan bila-bila masa pun kita nak berazam, asalkan azam kita tu membawa kepada kebaikan. Sepatutnya azam ni tak payah nak war-war kan pun, cukup kita sendiri tahu dan kita berusaha untuk merealisasikan azam kita tu pun dah bagus.

Tapi rasanya azam kita semua dalam bulan puasa ni tak berbeza mana pun, tul tak? Rata-rata ingin :

  1. Berpuasa penuh dah semestinyakan, tul tak amie? no more pitam2 lagi dah eik..hihihi, kecuali la apa yang dah termaktub buat seorang wanita tu memang tak boleh nak halang dah kan, 6 ke 7 hari ke atau 15 hari sekali pun nak tak nak kena ganti.
  2. Khatam AL-QURAN,  kalau tak dapat khatam pun paling kurang dapat baca setiap hari even satu muka surat sehari. Tapi lagi bagus dapat usahakan juga untuk khatam AL-QURAN.
  3. Tak nak membazir, huhuhu kalau beli makanan kat bazaar ramadhan susah nak elakkan pembaziran ni, sebab tu la cuba elakkan dari pergi ke bazaar, biar masak sendiri je
    Firman Allah bermaksud : “Sesungguhnya orang yang membazir itu adalah saudara-saudara syaitan dan syaitan itu adalah sangat ingkar kepada tuhannya.” (Surah al-Isra', ayat 27)
  4. Nak berterawih dari awal puasa hingga akhir puasa. Tak kira la buat sendiri kat rumah atau kat masjidkan. tapi kebiasaannya orang melayu ni awal2 ramadhan je penuh masjid, tapi bila dah penghujung liat jadinya, terbalik sudah, patut penghujung yang dikejar.
  5. Nak buat kuih sendiri, kurangkan beli kuih tunjuk-tunjuk...boleh ke? 
Apa lagi eik tak terfikir la pulak, apa-apa pun semoga Ramadhan kita tahun ni lebih baik dari Ramadhan yang dah lepas.

6 comments:

  1. hihihi...rasa2 mcam akan ada peristiwa pitam jugak tahun ni jer..adoi..tk larat rasanya..

    kak, nak buat kuih? kena start dr sekarang ni..

    ReplyDelete
  2. semoga tercapai azam itu..

    saya pun dah set azam Ramadhan, dan dah buat entri tentang nya dua hari yg lepas.

    Kalau nak khatam Al Quran dalam masa sebulan ni, kena set at least baca 10 muka surat sehari.

    ReplyDelete
  3. selain dari yang tersenarai di atas tu, azam saya nak turunkan berat badan hehe...doakan berjaya ye.

    ReplyDelete
  4. azam sy pn sama cam Princess Solehah.arap2 turun la sikit berat badan ni.huhu

    ReplyDelete
  5. * Same2 la kite tunaikan azam yang baik ni...

    ReplyDelete
  6. ana, ada typo error tu. cek balik: 1 syawal bersamaan dengan 1 ogos? huhu...tak sabo nak syawal dah ye? hik2..
    ok azam mokcik sama, taknak gi bazaar, buat sendiri lagi pueh ati. kita tau bersih ke tak kita buat kan?

    ReplyDelete