Sambungan Cara tak nak gambar di copy


Di entry sebelum ni Cara tak nak gambar di copy, saya dah sebut nak terangkan sebab kenapa saya letak 3 cara dalam 1 entry sekali. Sebabnya ialah :

  1. Sekiranya kita hanya buat disable right click sahaja, orang still boleh copy gambar kita dengan cara menghighlight gambar dan tekan Ctrl + C untuk copy dan paste .
  2. If kita tak disable click to enlarge image, bila orang klik kat gambar di blog kita, akan keluar gambar sahaja dan orang still boleh save as gambar tu kan.
So bila kita buat ketiga-tiga cara tu, KURANG SIKIT peluang orang nak ambil gambar diblog kita. Kenapa saya kata kurang sikit peluang bukan langsung tidak berpeluang?

Sebabnya even kita buat disable right click + disable highlight + disabale click to enlarge sekalipun kalau dah orang tu nak juga ambil gambar kita, still boleh. Macam-macam cara orang boleh hack untuk dapatkan apa yang dia nak. Antara cara yang boleh digunakan ialah :
  1. PRINTSCREEN , samaada kita tekan Ctrl + PrtSC atau guna Screen Capture Photo scape atau mana - mana online Screen Capture masih boleh dapat gambar yang diinginkan , betul tak?
  2. DRAG GAMBAR KE DEKSTOP, dengan cara korang minimise sikit windows supaya kita boleh nampak dekstop laptop kita, pastu drag je gambar yang diingikan ke dekstop kita tadi.
Ish bebulan puasa ni cam mengajar orang buat benda tak elok pulak eik. Jangan salah faham pulak ya, saya bukan mengajar cuma nak beritahu je, cara disable right click ke disable highlight ke disabale click to enlarge ke atau buat ketiga-tiga sekali pun hanya melengahkan masa orang yang nak ambil gambar kita tu sahaja. 

So sebagai alternatif pe kata korang letak watermark kat gambar korang cam yang saya buat ni 


Tak perlu watermark yang cantik-cantik cukup letak perkataan nama blog kita pun dah okey:

Nak tahu camna nak letak watermark?

Kalau ada yang minta tutorial nanti saya buatkan, tak pun korang google je jumpa la nanti tutorial nak letak watermark kat gambar tu.

Ana : Even letak watermark pun, kalau dah nak tu ambil sekerat gambar pun jadi, ni banyak terjadi ke atas blogger-blogger masakan la kan, dah letak watermark pun pandai je tukang cilok gambar tu buang bahagian yang ada watermark tu.

6 comments:

  1. tq fr sharing..
    buat masa ni xde gambar yg eksklusif pun kat blog so tak perlu la kot..lagipun bukan blogger fofular

    ReplyDelete
  2. tul tu..letak je watermark..kalu dia nak copy ori...pandaila dia nak kontek kita

    ReplyDelete
  3. mmg selalu buat macam ni cumanya sejak balik shah alam ni jadi agak malas nak letak watermark hehe....

    ReplyDelete
  4. terimakasih!
    ana, dah tau dah sapa seseorang yang bertanya tu, hihi...

    ReplyDelete
  5. xtau pulak bleh copy paste as...bru tau ni...hehehe...sia2 ja buat tp org leh curi jgk

    ReplyDelete