Garis Panduan Perniagaan MLM Menurut Syariah


Garis Panduan Perniagaan Jualan Langsung Secara Pemasaran Berbilang Tingkat ( Multi-Level Marketing  @ MLM ) Menurut Syariah



Pernah join MLM tak?

Saya tak pernah, tah la kurang berminat sikit nak join. Ikut pada hati memang teringin nak join bila di sogok dengan bermacam cerita "kejayaan" orang-orang yang dah join. Pendapatan 4 angka lebih siapa tak tergoda kan. Cuma mungkin perasaan takut lebih menguasai diri, bukan takut ditipu, InsyaAllah masih boleh berfikir memilih kriteria syarikat atau jenis MLM yang diyakini betul, tapi lebih kepada takut sekadar hangat-hangat tahi ayam je.

Lagi pulak jika nak betul-betul melibatkan diri dengan perniagaan MLM ni, orang yg berada diatas kita atau penaja kita tu nak kena yang betul-betul serius bukan jenis sekadar nak cari downline semata tanpa menjaga kebajikan atau lokek memberi tunjuk ajar.

Sekarang ni Perniagaan Jualan Langsung Secara Pemasaran Berbilang Tingkat atau lebih popular dengan gelaran MLM a.ka Multi-Level marketing ni tumbuh bak cendawan. Jika tak kena gaya kita boleh terjebak dengan perniagaan yang hanya mahu menipu duit semata. Jadi sebelum kita join mana-mana MLM elok la kita tahu kriteria - kriteria Perniagaan MLM yang diharuskan oleh Islam.

Tuk penerangan lanjut sila klik link kat bawah ya

http://www.islam.gov.my/muamalat/sites/default/files/garis_panduan/2011/09/garis_panduan_mlm_20111.pdf

Ana : Maaf tak rajin nak buat entry berjela - jela panjangnya. Sekadar nak war-war kan garis panduan ni sahaja. Harap korang rajin pi baca la ya...Peace!

1 comment:

  1. baguslah ada garis panduan ni.. sekurang2 nya yang bakal nak sertai MLM boleh check yg diorg nak join tu halal ke tidak..

    ReplyDelete