Buang sifat peri kemanusian kerana takutkan undang-undang buatan manusia ?


Masih lagi berkisar pasal budak perempuan ( yue yue ) 2 tahun yang dilanggar oleh 2 biji kereta dan dibiarkan terbaring oleh 18 orang yang lalu berhampiran




Rata-rata memberi komen berbaur emosi, ada yang kata  "kita bako je" pemandu van tu (amiey lee), tak kurang juga yang cakap sedih geram. Huhuhu saya sendiri pun geram menengoknya, tapi lagi geram bila baca kenyataan mereka-mereka yang berada disitu, menyuarakan sebab musabab kenapa diaorang tak bantu budak tu. 


Kenapa la manusia sanggup buang sifat peri kemanusian kerana takutkan undang-undang buatan manusia itu sendiri?

Tak sepatutnya 2 alasan di bawah menjadi penghalang untuk menjadi manusia yang prihatin
  1. Denda langgar mati lagi murah dari langgar hidup  (Chinese media quoted other drivers - who were not involved in the accident - as saying the van driver may have kept going because compensation for death was lower than for injury.
  2. Takut dipertanggungjawabkan atas kesalahan orang lain dan juga takut didakwa melanggar akta kerajaan dalam hal menguruskan orang yg kemalangan.  (A reluctance to help has been exacerbated by prominent cases of extortion where Good Samaritans have been ripped off by those they have helped. The argument is that the helper must have contributed to the injury otherwise they would not have helped - www.smh.com.au dan others linked the incident to an earlier case in which a man who tried to help an elderly woman after she fell over was prosecuted, apparently because his intervention broke government rules on dealing with accident victims - www.smh.com.au)

'I was on the phone when it happened, I didn't mean it." - kata si pemandu

Ana : Pesan khidmat masyarat " Jangan memandu sambil guna handphone, tak kira la sms or call"

11 comments:

  1. sedih betul ...alasan yg tak munasabah utk biarkan anak kecil menderita mcm tu.... budak malang tu dah meninggalkan...

    ReplyDelete
  2. sgt2 sedih....dorang ni dah tak waras agaknya...

    ReplyDelete
  3. harap2 kita rakyat malaysia tidak sebegitu...
    :(

    ReplyDelete
  4. bangang sgt2 kak..is this the way they treat a life? gilaaaaaa..terganggu emosi amie..

    ReplyDelete
  5. Salam.. Akak nak tye la. dah meninggan ke adik yue yue tu.. kesian betul..rasa nak tolong aja dia kalo ada di sana. sedih betul.

    ReplyDelete
  6. Ya Allah...btol ke bdk kecik tu dh mninggal?sdey giler....
    Adoi...awatla alasan yg diorg bg ni mcm hampeh.rase nk lempang je pembuat akta tu...bengong tol!ishk..emo lelebih lak aku pg ni..

    ReplyDelete
  7. :( ajal dan maut di tanganNYA mungkin memberi peringatan kepada kita supaya lebih berhati² menjaga anak, namun malang tidak berbau.

    tapi kalau boleh elakkan

    ReplyDelete
  8. memang terlampau kan kes ni..

    semoga di Malaysia ni tak berlaku kes macam ni.. jgn buang sifat belas ehsan dr hati2 org di Malaysia..

    ReplyDelete
  9. undang2 kat china memang mengarut.. ingat tak kes ada melamin dalam susu tu..ada sorg aktivis kena tangkap sebab dia dikatakan bikin havoc..ramai ibu bapa takut nak ambil tindakan pada syarikat sbb takut kena tangkap. yg tuan punya syarikat tu..kena denda je kalau tak silap..mmg tak adil gila..

    ReplyDelete
  10. tu lahhh bhya ny maen hp smbil drive =_=

    ReplyDelete
  11. ni lah kalau berTUHANkan DUIT....DUIT..bila duit di atas sekali...perasaan insani tiada lagi...

    ReplyDelete