Video pembedahan C-sect (Caesarean section)


Pernah merasa pengalaman HAMPIR dibedah masa nak lahirkan Rifqi, tapi time tu tak de fikir takut nak di bedah pun, sebab sakit nak beranak tu lebih menguasai. Cumanya masa dalam ambulans on the way dari Hospital Lipis ke Hospital Temerloh sempat jugak terfikir camna la kalau tiada jalan lain melainkan perlu buat C-sect jugak. Jarak antara Lipis dan Temerloh ambil masa lebih kurang 2 jam lebih untuk perjalanan 126KM, dan time dalam ambulans tu cuma rasa sikit-sikit je contractions, tu yg kepala duk fikir macam-macam.

Duk fikir macam-macam, risau tak bertempat rupanya perancangan Allah S.W.T tu lain. Dah memang tertulis Rifqi lahir secara normal, maka even dah sain surat izin bedah, tinggal tunggu nak di tolak ke dewan bedah je, tang tu jugak Rifqi tak sabar nak keluar. Jadinya tiada la pengalaman melalui pembedahan C-sect.

Bila tengok video pembedahan C-sect (Caesarean section) ni naik seriau pun ada. Camna la korang-korang yang terpaksa bersalin secara pembedahan ni rasa ya. Tak takut ke time nak masuk ke dewan bedah tu?




Pada yang bergelar suami tu tak kira la isteri korang bersalin secara normal atau pembedahan, hargai la pengorbanan isteri juga hargai pengorbanan ibu yang telah melahirkan kita . Jangan sesekali disia-siakan ,

11 comments:

  1. 1st anak lahir thru c sect kat spital temerloh nih...

    ReplyDelete
  2. mcm ni rupanya perut saya dipotong. sy lagi la kena masuk forceps sebab baby wrong position. huhu..

    ReplyDelete
  3. kalau boleh taknak dah kak...nauzubillah...sebb lepas bersalin yg azab..tmbh2 lagi kalo bentan..lepas ni nak cuba normal..insyaAllah..

    ReplyDelete
  4. kiranya me dua kali la menjalani bedah perut ni,Alhamdulillah so far tak la mengerikan sangat sebab tak nampak kan,ada benteng antara tempat kena bedah ngan muka kita tu.tau2 ajer dah siap. lepas bersalin pun tak sakit jugak, doctor bekalkan pain killer siap2.

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah.. saya 2 2 anak bersalin normal.. ngeri jek kan~

    ReplyDelete
  6. ana..acik pernah kena belah..anak sulung..pernah kena forcep anak kedua..
    bila dah lalui kedua2 tu..lebih baik ceaser dari forcep..

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah 3x normal semuanya.
    harap2 yg ke 4 ni pun normal gak..

    ReplyDelete
  8. dulu ada tunjuk dlm tv, c sec ni.. Aliya & Anis selamba jer tengok.. amazing jer diaorang, tetiba keluor baby... hahhaha... tp kakyong ngeri part kena toreh tu... eiii, takut.. Alhamdulillah, 3-3 bersalin normal...

    ReplyDelete
  9. saya tido aka pengsan masa bedah.. anak keluar menangis macam nak terkeluar anak tekak pun tak sedar langsung..rasa macam overdose ubat bius pun ada..hehe..

    ReplyDelete
  10. 1st bby caesar..separuh sedar,siap borak ngn doc lg.tau2 da siap.tp ngantuk sgt time tu,doc saje ajk borak sbb xmo bg kite tido.Syukur sume slmt.pas caesar,doc tnye nk injection tahan sakit x,sy kt xmo,bile lg nk rse sakit besalin ye x?? now 1st bby da umo 3 taun.skang pegnen da 8 bln,mintak2 normal..

    ReplyDelete