Adab kita dengan makanan



"Apabila sesuatu makanan yang dihidangkan itu tidak disukai, tidak sedap atau tidak menyelerakan, maka janganlah makanan itu dicela, cukuplah sekadar diam ataupun tidak memakannya"
-Imam al-Ghazali (dlm kitab Ihya’ Ulumiddin)

Sumber : FB Doodle Dakwah

Tanya pada diri kita pernah tak kita mengatakan sesuatu makanan itu
  • Tidak sedap
  • Masam
  • Tawar
  • Busuk
  • dan perkataan lain yang seumpama mencela makanan 
Jika ya, jawapannya bersama-sama la kita perbaiki diri kita dan mengikut sunnah nabi dengan berdiam sahaja bila dihidangkan atau ketika makan makanan yang kurang kena dengan selera tekak kita...

Tapi rasanya tak salah jika kita menegur "Si Tukang Masak" dengan cara yang berhemah untuk dia perbaiki apa yang terkurang. Demi untuk kebaikan bersama jugak, makanya tiada lagi pembaziran makanan jika makanan yang tidak sedap itu tidak dimakan. (^_-)

3 comments:

  1. mmg biasa komen makanan ni...hehe...
    tapi tu lah lumrah manusia kan...
    dah tau ni, kena berhati2 la pas ni...

    ReplyDelete
  2. betul betul betul..setuju dengan apa yg akak tulis..kdng2 kenalah tegur untuk kebaikan kan..

    kak, sejak akak tukar comment box ni kan amie kena key in nama dan url setiap kali nak komen. camne nak buat mcm dulu ek..automatik je terus kuar nama kita yg mengomen..ermm..sungguh la x reti

    ReplyDelete
  3. jika tdk kena dgn tekak, tdk lah mencela.. cuma terbazir ajer lah makanan tu... sayangkan..

    ReplyDelete