Indahnya redha suami


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:“Apabila seseorang isteri meninggal dunia dan suaminya redha kepadanya, maka ia akan masuk syurga.”
 Riwayat Tirmidzi dan Ibn Majah

Rasulullah SAW bersabda: "Mahukah aku beritahukan kepada kalian, isteri-isteri kamu yang menjadi penghuni syurga ialah isteri yang penuh kasih sayang, banyak anak, selalu kembali kepada suaminya. Di mana jika suaminya marah, dia mendatangi suaminya dan meletakkan tangannya pada tangan suaminya seraya berkata: "Aku tak dapat tidur sebelum engkau reda".
(riwayat al-Nasai dalamIsyratun Nisa no. 257.)

Rasulullah SAW  bersabda yang bermaksud: Demi zat yang jiwaku berada di tangan-Nya, tidaklah seorang suami memanggil isterinya ke tempat tidurnya lalu si isteri menolak ajakan suaminya (enggan) melainkan Allah SWT murka terhadapnya hingga si suami reda padanya.
(riwayat Muslim no. 1436)






13 comments:

  1. MasyaAllah....

    menusuk di sanubari...

    moga kita sama-sama mendapat keredhaan dari suami masing2 kan Ana...

    ReplyDelete
  2. masyaallah......susahnya....
    Insyaallah.....

    Nak pinjam utk share jugak kat ofis ye

    ReplyDelete
  3. terharu membacanya.. tp hati wanita mmg mudah ter.. krn kite sering kalah dgn emosi.. utk itu sm2 la kite perbaiki diri dan muhasabah utk menjadi isteri yg diredhai dan bakal menghuni syurga di atas redha suami..

    ReplyDelete
  4. sebak dan terharunya ummi baca.....sob..sob...

    ReplyDelete
  5. ya Allah... thanks kerana entry yang menarik ini... terganggu seketika memandangkan selalu jugak melukakan hati suami... bayangkan kalau dipanggil Ilahi dalam keadaan suami tidak redha.. oh kena selalu muhasabah diri... kena selalu ingatkan diri sendiri... walau bagaimanapun kita tetap kena mendapat keredhaan dari suami dan pasti dari Allah swt...

    ReplyDelete
  6. MUHASABAH DIRI DI BUATNYA....SEMOGA KITA DI REDHAI

    ReplyDelete
  7. menarik. Saya nak kongsi dgn isteri saya..hehehe

    ReplyDelete
  8. tahniah buat yg telah menghasilkan 'karya' ini.. cara penyampaian yg sgt indah..

    *mula terasa diri kerdil ya amat

    ReplyDelete
  9. nak mitak izin copy ..boleh tak??

    ReplyDelete
  10. sy nak mitak copy ke blog saya ..boleh tak??

    ReplyDelete
  11. mohon share di blog saya...boleh??

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum.. Terima kasih info yg menarik.. Mohon share ye..

    ReplyDelete