Nama kegemaran dan pilihan Jin untuk anak mereka


*Baca Entry "Nama anak jin : Pendapat Ustaz Zaharuddin dan pandangan Dato' Dr Haron Dinberkenaan nama-nama yang dikatakan anak JIN*



Sekadar perkongsian info dari Wall facebook kawan mengenai nama kegemaran dan pilihan Jin untuk anak mereka.

Sumber Info : Program Tanyalah Ustaz bersama Al-fadhil Ustaz sharhan Shafiee
Tajuk Perbincangan : Indahnya Perubatan Islam | Nama kegemaran dan pilihan Jin untuk anak mereka
  • Balqis, 
  • Qistina, 
  • Batrisyia, 
  • Erisya (Arisya), 
  • Dzakwan, 
  • Najwa.
*atau yg seumpamanya, sebab tak sure ejaan yg betul

Menurut Ustaz Sharhan dengan meletakkan nama-nama ini anak-anak mungkin mudah mendapat penyakit pelik-pelik. Sekiranya sudah terberi, contohnya Nur Qistina, boleh dipanggil 'Nur' bukan Qistina, sekiranya Muhamad Dzakwan, boleh dipanggil 'Muhamad', (Terutama bagi anak-anak kecil yg sering menangis cuba panggil dengan panggilan lain)

Wallahu a’lam bish-shawab.

30 comments:

  1. Thanks for the info.. Minta izin nak link kat facebook yer..

    ReplyDelete
  2. jzkk 4 d info...ni memang dari sumber yg sahih ya..coz nak share....tq again

    ReplyDelete
  3. mazda jg...info drp 'Tanyalah Ustaz-Ustaz Sharhan Safie'

    ReplyDelete
  4. salam..
    ada baca psl ni..tp mengikut sumber zaharuddin.net semua ni x betul..
    boleh rujuk

    http://zaharuddin.net/aqidah-&-kepercayaan/465-kesilapan-umat-islam-dalam-kepercayaan-a-aqidah.html

    afwan

    ReplyDelete
  5. smlm mak sy baru bercerita pasal ni, sbb die tgok program ustaz ni kat tv..
    huhu, rupenyer akak pon alert gak psal ni..
    tq sis 4 sharing the info=)

    ReplyDelete
  6. Salam. Jgn percaya, tuan tanah sila remove post ini atau letak link ke http://www.anamarzablog.com/2011/12/nama-anak-jin-pendapat-ustaz-zaharuddin.html dengan besar, terang dan jelas supaya tidak ada yg salah faham.

    ReplyDelete
  7. betul...jangan percaya.ustaz zaharuddin dah keluarkan dalam fb dia ada hadis yang cakap pasal ni. boleh jatuh syirik.....

    ReplyDelete
  8. la...ramai kawan saye yg ade name kt ats tuu

    ReplyDelete
  9. kalo diaorg tu, mesti diaorg marah

    ReplyDelete
  10. ustaz sharhan bercerita pasal pengalaman mengubat orang dan nama diatas banyak diganggu JIN.

    bukan nama tersebut yang bermaksud tidak elok. sekian ambil maklum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. to laa ny sume pengalaman laa .. ustad syarhan tao laa sebab dy da banyak ubat un org ..

      Delete
  11. assalamualaikum ustaz, sekiranya dah bagi nama areisya, apa yang patut saya buat? nak bagi nama baru atau tambah spt nur areisya dsbnya

    ReplyDelete
  12. senang ati dgr komen justiceman...
    ramai org suka twist things yg diorg dgr xjelas...
    my daughter is aina qistina..
    minta dijauhkan dari benda2 yg tak elok..
    nauzubillah..

    ReplyDelete
  13. sedap dapat dengar ni aqw ingat jin x de nme rupa nyer jin pun ada nme...heeeheheheh

    ReplyDelete
  14. Ustaz tu tak suruh pun percaya...cuma itu adalah analisis pesakit2 nya....maybe dia ada analisis lain...saper yg paling byk diganggu jin lelaki ke perempuan???takkan la kalau resultnyer perempuan...korang tak nak lahirkan anak perempuan...satu lagi macam analisis merokok....kalau merokok boleh sbbkan kanser mulut, rosak hati...korang percaya gakkan...so elakkan merokok...sebab boleh membahayakan...mcm tu la jugak...
    kalau ikut sejarah maybe jugak ada kaitan...contohnya nama balqis tu...mmg ratu balqis masa tu hidup di zaman jin...so....beringat je la sebelum kene...

    ReplyDelete
  15. alamak nama sy najwa!!!xde nur nur cmne ni??

    ReplyDelete
  16. alamak awek sy nama balkhis mcm mana nie...kena putus la pulak....hehehe

    ReplyDelete
  17. ank saya pon nama Nur Ain Qistina...kna ganggu ke x tu x tau la...tapi dari umur 3 thun smpai la skrg ni dh 11thun..ade je kna penyakit dan selalu dmam2.camno yer..??

    ReplyDelete
  18. sy pun ada haritu diberitahu pasal sume ni.. tp bukanke Allah tu penentu segala? if anak tersama nama dgn jin, dan kebetulan simpton pun tersama.. minta doa kat allah.. tp jgn terlalu khusyuk percaya, takut jatuh syirik.. sbb ketentuan sume dari allah.. lagipun nama2 yg kita pilih tuk anak ni.. kan ada dlm nama2 islam jgk? jadi? renung2kan la.. nama anak sy balqis.. mula2 kelam jgk.. pastu... serah aje pada allah.. takde apa2 pun jadi kat anak sy, kec nakal akibat perbuatan sndiri :)... apa pun jua pendapat.. boleh didengar tp dalami dulu.. dan paling penting.. minta petunjuk dari allah.. subhanallah.

    ReplyDelete
  19. nama najwa tu nama adik saya yang meninggal

    ReplyDelete
  20. Nama Jins Samsudin boleh pulak he he

    ReplyDelete
  21. jin pakai toncet....hehe

    ReplyDelete
  22. Assalam, ank saudara sya pn nama qistina bru 3 thn. Mkin btol kta ustaz. Skrg ni dia sakit tu ada le cam knk2 lain tp yg pelik asyik ckp sorg2 cam ade kawan yg main ngan dia. Dh jmp ustaz utk brubat mmg ade jin bsamanye sentiasa bermain. skrg dlm proses tuk pulihkannye... insyaallah.... Semoga dia akan semboh seperti anak2 yg lain... akan ku panggil dng nama Mira...

    ReplyDelete
  23. nama kawan aku banyak kat atas tuh,.. alamamk,. haha,. Eyriqazz vs Denaihati

    ReplyDelete
  24. nama saya Muhammad Zakwan... sy ada jugak la penyakit yg agak misteri sikit.. tp x boleh bagitau kat sini la..

    ReplyDelete
  25. minta izin nak share entry ni kat blog :) btw, thanks for the info

    ReplyDelete
  26. Bkn je nama seperti diatas..tp name yg x disebut pon makin terok sakitnye..ade pendamping la..mcm2..ni ketentuan Allah.. bahagian masing2..bkn kerana nama..

    ReplyDelete
  27. For me, yang paling utama adalah ILMU.... Atas pengalaman saya yang bekerja dengan golongan keseluruhannya ustaz, nama yang mak saya bagi pd sy ( mengikut rujukan buku panduan memilih nama anak tu... ) adalah maksudnya Yang Utama... Tetapi, sebaliknya, apabila saya bertanya pd ustaz2 saya, yang Keseluruhannya mendapat pendidikan tinggi di jordan dan mesir mengstakan bahawa maksud sebenar nama saya adalah berbeza dgn buku tu... Jadi, pendapat dan maksud yg saya cube terangkan ni, ilmu yg kita ada tak setaraf dengan mereka yang lebih arif.... Jadi, kalau boleh, cubalah elakkan dari letak nama yang dikatakan tu.... Byk lagi nama yang ada..... :-)))

    ReplyDelete