Kenal Pasti Kek mengandungi arak


Camna nak kenal pasti satu-satu kek tu ada mengandungi (bahan) arak atau tak?


Ada sesiapa yang arif tentang hal ini tak? kalau ada sila la kongsi tips dari korang jugak ya.

Kali ni saya cuma nak kongsi kan tips dari Chef Farid berkaitan  bagaimana cara nak kenal pasti kek yang kita makan tu mengandungi (bahan) arak atau pun tidak.

Menurut kata Chef Farid, satu-satu kek yang diletakkan wain mempunyai rasa seakan-akan masam sedikit. Masam yang bagaimana ? 

Nak tahu korang kena buat eksperimen sendiri dengan try buat kek span (sponge cake) guna bahan dibawah:

  • 100 gram  Sponge Cake Mix , 
  • 100 ml Air pepsi atau coke, 
  • 100ml Telur 
  • 100 ml Minyak 
Kata Chef farid, kek span yang menggunakan air pepsi atau coke akan menghasilkan kek yang rasa masam-masam sedikit seperti kek yang ada arak. 

Nak tahu betul atau tidak, korang cuba buat dan beri kawan non-muslim korang rasa, dan tanya dia betul ke kek tu sama rasa dengan kek yang ada diletakkan arak . Jika betul sama dari segi rasanya , korang simpan "rasa" itu sebagai panduan untuk lebih berhati-hati lagi dimasa akan datang.

5 comments:

  1. kakyong selalu fail bab buat kek..

    ntah bila nak try buat kek lagi..

    ReplyDelete
  2. kalau masam sedap ke? kenapa la nak kena letak arak kan..

    ReplyDelete
  3. Yg pertama, kena tanya si pembuat/pembeli.

    Yg kedua, perhatika bahan2 nya, kalau ada.

    Kalau semua tu takde, tawakal, dan rasa lah..

    ReplyDelete
  4. @rai
    letak arak sebab nak kasi kek tu tahan lama sikit. kalo dah biasa beli ngan buat sendiri boleh rasa bezanya

    ReplyDelete