Periksa dulu sebelum beli


Beli apa pun , tak kira la sayur ke, buah ke, sos tomato, kicap, kuih-muih, roti, susu, beras, tepung, gula, peralatan elektrik, buku, atau apa sahaja sekalipun, sila la periksa dulu ya. Check la apa yang patut

  • Mana yang ada tarikh luput tengok tarikh luput, 
  • Mana yang dalam tin tengok tin kemek ke tidak
  • Mana yang dalam plastik tengok koyak ke tidak palstik, 
  • Mana yang ditimbang tengok betul tidak ditimbang
  • Mana yang patut di tengok status halalnya pastikan betul-betul logo halalnya
  • Kuantiti dalam bungkusan sama tidak seperti yang tertera kat bungkusan
  • Kuih muih tu betul ke bukan yang semalam punya
  • Kicap ke  atau apa je la betul ke yang ori (tulen) jangan sampai terbeli yang tiruan
  • Buku tu cukup ke muka suratnya , isi kandungan buku tu sesuai ke dengan anak
Apa - apa je la yang rasa patut di periksa baik periksa dahulu sebelum beli, tu pun kalau tak nak rugi sesaje. 

Hmmmm kalau dah terbeli buku untuk anak kecil cam buku dalam gambar kat bawah ni , camna?

Buku lucah? kalau untuk pelajaran seks / penderaan seksual sekalipun wajar ke cerita camni?
Sumber :  Chinta Buku Chantek Bahasa

Perlu ada kemahiran untuk bercerita dengan anak-anak bab penderaan seksual cam dalam buku kat atas tu. Bukan main baca dan harap budak2 faham je, pengawasan dan bimbingan ibu bapa juga amat-amat perlu agar maksud sebenar  dapat difahami oleh budak2

7 comments:

  1. jijik. dengan budak-budak pun nak tulis benda mcm ni. tapi tu baru page pertama. tak boleh nak judge lagi la...

    ReplyDelete
  2. tu la masalah skrg ni...terlalu bebas...hrp2 buku ni takder kt malaysia..

    ReplyDelete
  3. buku tu buku dari luar msia. untuk ajar anak2 diorang supaya tau apa yang normal dan tak, dan juga supaya inform their parents jika terdapat aktiviti sebegini, jangan diamkan diri.ini adalah untuk pelajaran anak2 diorang. untuk anak2 malaysia ni memang tak sesuai. tapi agak2 macam mana nak anak2 kita supaya inform ibubapa jika terjadi perkara sedemikian? don't judge a book for just 1 page.. :)

    ReplyDelete
  4. Astaghfirullahalazim...

    Ya Allah, buku macam ni untuk anak2?. Eiii...tak kan nak baca habis dulu buku tu baru beli??

    Macam2 sekarang kan....menakutkan!

    ReplyDelete
  5. betul2...mmg sangat2 digalakkan kita periksa dulu sebelum beli :) saya dan suami mmg sgt tekankan hal-hal mcm ni....

    ReplyDelete
  6. eeeeii takut nyer ! tak sesuai betul buku citer tu ekk?

    nota kaki : klik & ziarah ~ AIDA'S HOME SWEET HOME ~

    ReplyDelete