Berangan nak donut maker tuk buat Donut Mini


Buat untuk sarapan pagi tadi. Donut mini ni memang lembut mungkin faktor penggunaan tepung roti dalam resipi ni menjadikan donut ni lembut dan gebu.

Tapi saya tak ikut 100% bahan dalam resipi asal. Biasa la kekadang kat dapur tu ada bahan yang tiada, ada yang tinggal sikit tak cukup, kekadang decide nak buat on the spot je malas nak cairkan butter ganti je la ngan yang sewaktu dengannya. Cam Donut mini ni, tepung tu saya guna tepung roti campur tepung superfine jenama blue key. Pastu butter ganti dgn margerin je. Susu segar pun tak cukup 140ml jadi campur air sikit.

Janji bahan yang diganti tu tak lari sangat dari bahan asal, InsyaAllah menjadi la donut yang dibuat. Time buat donut ni tadi tetiba datang perasaan nak mencuba satu resipi donut guna donut maker, nak tahu apa perbezaan dari segi rasa dan tekstur.

senang keje klau ada benda alah ni kan
Tapi rasanya dapat yang donut pan untuk buat donut bakar pun okey jugak kan
Kalau yang nak buat banyak sikit mungkin boleh cari donut maker cam kat bawah ni:
This mini donut maker automatically forms, fries and drains delicious mini donuts in less than a minute!

TAPI

Kalau dapat yg camni pun dah okey


Hahahaha berangan!

okey la pada yang nak try cuba buat donut mini boleh usha-usha resipi kat bawah,:
Resipi mini donut ni saya ambil dari blog Ummizaihadi-Homesweethome


6 comments:

  1. tapi pastu akak kena wat bisnes donut la...nanti sayang je sebab buat sekali sekala..hehe

    ReplyDelete
  2. aku kan... kalau main dengan yis mesti gagal. manjang batat jek.. huhuhu!!!

    ReplyDelete
  3. senang kan kalau ada benda camni! hari2 rajin buat donut...heheheee

    ReplyDelete
  4. Oohhhh..baru saya tau ada mesin donut maker...boleh lah beli sebijik letak kat rumah..~hehehe

    ReplyDelete
  5. xmenjadi la kak..keras lak saya wt semalam..xtau la mna yg silap..huhu

    ReplyDelete