Google+ gadget & New Blogger Interface


Dah genap 3 tahun berblogging menggunakan platform blogger/blogspot. Setakat ni rasanya blogspot memang user friendly , even nak edit templates pun tak susah mana.

Sepanjang 3 tahun bersama blogger rasanya bermula last year banyak perubahan yang dah blogger buat. Yang paling ketara ialah perubahan blogger interface. Ada blogger yang suka dan selesa dengan interface blogger yang baru ni dan tak kurang juga yang kata pening kepala dengan rupa terkini blogger.

Pada yang rasa kurang berkenan dengan interface blogger yang terbaru, bermula dari sekarang belajar-belajar la membiasakan diri dengan interface baru tu. Sebabnya...



New Blogger Interface akan dikuat kuasakan 


Selepas ni tiada lagi old blogger interface, kerana sedikit hari lagi blogger akan mengaktifkan interface yang baru untuk semua pengguna blogspot. Pengumuman pertukaran interface lama kepada yang baru telah dibuat di Blogger Buzz di entry " Moving To The New Blogger Interface " . 

Jika sebelum ni blogger menyediakan butang pertukaran antara interface lama dengan yang baru. Tapi selepas pengaktifan secara menyeluruh nanti,difahamkan butang pertukaran tersebut tidak akan berfungsi.

Kepada yang belum bertukar ke new blogger interface "selamat mengexplore" interface yang baru!

2 Google+ gadget diperkenalkan


Sebelum ni , kalau nak letak Google+ badge atau Google +1 Button kena CnP code dari luar. Entry "Cara letak Badge Google+ page" dan entry "5 Versi Google+ Profile widget Untuk Dipilih" ada penerangan bagaimana cara nak letak Google+ Badge / Google+ Profile di blog.

Tapi..

Sekarang tidak perlu lagi . Jika ingin meletakkan Google+ badge atau Google +1 Button di blog , hanya perlu pergi ke bahagian layout > Add a gadget sahaja, kerana 2 gadget ini telah tersedia ada di bahagian Add a gadget tersebut :

Sumber : Two new gadgets to make your blog better with Google+



3 comments:

  1. x suka lg yg bru punya..nmpaknya trpaksa biasakan diri jgk laa dgn interface yg baru..

    ReplyDelete
  2. nur tak bertukr pun lgi..hee

    ReplyDelete