Lepat Pisang tepung gandum


Percubaan pertama kali buat lepat pisang. Buat ni pun sebab nak habiskan baki pisang yang ada.

Tapi resipi lepat pisang ni memang totally different dari resipi mak saya. Resipi mak , dia guna beras yang dikisar dan ada penggunaan kelapa parut dan kalau tak silap letak yis jugak sedikit.

Resipi yang ni kelainan nya terletak pada penggunaan tepung gandum dan susu tepung. Rasa nya totally different la dari yang biasa saya makan.



Resipi Lepat Pisang (tepung gandum)


Dek kerana pisang yang ada sedikit sahaja so, malas nak ikut resipi mak saya. Search kat internet jumpa resipi dari Chef hanieliza. Bahan yang diguna dan cara nak membuatnya simple, sebab tu saya cuba resipi dari dia.

Pada yang nak cuba lepat pisang yang ada penggunaan susu tepung boleh la cuba resipi dibawah ni:


Lepat Pisang
Sumber : Hanieliza's Cooking

Bahan-bahan:

  • 2 cawan pisang emas/berangan/montel lecek
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 s/b tepung susu
  • 2 s/b gula
  • garam
  • daun pisang [layukan daun dan potong saiz 6 inci X 6 inci]


Cara membuatnya:

  1. Gaulkan semua bahan supaya sebati.
  2. Letakkan dalam sesudu diatas daun pisang. Lipatkan.
  3. Kukuskan selama 15 minit.
  4. Sejukkan dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment