Buang iklan (adware) di facebook


Contoh ruang iklan (rujuk iklan claim prize dalam gambarajah
di atas ) yang tak sepatutnya ada di timeline anda
Bagi yang rajin menggunakan macam-macam aplikasi di facebook seperti "seeing who viewed your profile (timeline)" atau " letak background" atau apa saje aplikasi yang di tawarkan oleh third party.. BERHATI - HATI !

Kemungkinan aplikasi yang anda gunakan tersebut disertakan dengan "ruang iklan" secara tersembunyi. ruang iklan yang dimaksudkan di sini ialah "Adware". Dimana kesan adanya adware ini menyebabkan masa untuk loading timeline menjadi semakin lambat dan security facebook kita terdedah.

Untuk makluman, Facebook ads atau ruang iklan sedia ada di facebook hanya terdapat di tepi sebelah kanan sahaja. Sekiranya terdapat iklan di ditengah (seperti dalam gambarajah di atas) atau di atas ( di bahagian cover) atau di tepi sebelah kiri , iklan tersebut berkemungkinan ialah Adware.

Cara Buang Iklan (Adware) di timeline facebook anda


Untuk membuang iklan (Adware) dari timeline facebook sama ada menggunakan browser firefox , crome, safari atau IE dengan cara pergi ke bahagian adds on (extansions) dan buang mana-mana adds on yang nampak mencurigakan.

Untuk melihat dan mengetahui langkah demi langkah buang iklan adware serta programs apa yang menyebabkan Adware ini boleh lihat di sini.


2 comments:

  1. saya guna fb tu basic je..tak kuasa nak guna timeline ke background ke.. serabut otak..hehe...

    ReplyDelete
  2. sekarang banyak pulak iklan kat fb...
    bole buang rupanya...

    ReplyDelete