Jadual tempoh makanan patut disimpan di dalam peti sejuk


Korang selalu tak simpan bahan mentah seperti daging atau ayam di bahagian sejuk beku peti sejuk untuk tempoh yang agak lama?

Pernah tak korang tertanya-tanya berapa lama daging / ayam / ikan / telur sesuai disimpan ?

Bagaimana pulak dengan makanan yang dah di masak, sekirannya masih berbaki , kerap tak korang simpan makanan tersebut dalam peti sejuk?

Bagaimana pula cara korang simpan bahan mentah atau baki makanan yang tak habis di makan ? Sistematik atau main hentam je , sampai padat dan nampak berserabut?

Tips simpan makanan dalam peti sejuk


Note: Tips dibawah ni adalah cara umum sebagai panduan kita dalam memastikan makanan yang kita simpan di dalam peti sejuk selamat. Penambahan tips dari korang amat la di alukan bagi melengkapkan lagi tips dibawah.

  1. Tetapkan suhu peti sejuk pada 40 darjah F atau kurang kerana pada suhu ini bakteria lambat membiak.
  2. Jangan terlalu kerap membuka dan menutup pintu peti sejuk. Juga jangan membuka pintu peti sejuk untuk tempoh yang agak lama.
  3. Gunakan bahagian (compartments) mengikut seperti apa yang telah disarankan. Contohnya bahagian daging untuk daging/ayam dan bahagian sayuran untuk sayuran dan buahan.
  4. Jangan padatkan dan sesakkan peti sejuk korang dengan meletakkan terlalu banyak barang kerana   untuk berfungsi dengan sempurna peti sejuk memerlukan ruang untuk udara beredar.
  5. Pastikan baki makanan disimpan didalam bekas yang sesuai (bekas berpenutup) atau dalam plastik beg yang sesuai.
  6. Buang mana-mana makanan yang telah tamat tempoh atau telah rosak.
  7. Pastikan suhu dibahagian sejuk beku ialah 0 darjah dan kebawah.
  8. Sentiasa peka pada tarikh luput sesuatu makanan dan juga tempoh sesuatu makanan itu di simpan.

Jadual Tempoh makanan patut di simpan di bahagian sejuk beku dan dalam peti sejuk.


Untuk mengetahui berapa lama sesuatu makanan itu elok di simpan boleh rujuk jadual dibawah. Jadual in

15 comments:

  1. nak selamat sumbat dalam freezer ..hehe

    ReplyDelete
  2. saya memang pakai hentam je..memang nak kena ada peti ais besar sikit..dan yang boleh lock.. since kanak2 tu kejap2 bukak peti sejuk.. kalau ada susu kotak tu tak sampai sehari da habis..

    telur saya tak simpan dalam peti sejuk pun..tapi biasanya telur tu dalam seminggu dua da abis sepapan..

    ReplyDelete
  3. sayur juga boleh dibungkus dengan surat khabar, juga cili hidup

    ReplyDelete
  4. Baguslah ada jadual cani.. Nak print out & tampal kat fridge jugaklah.. =)

    ReplyDelete
  5. Salam ana.sangat susah bila kata jangan kerap buka pintu.tak boleh nak elak kerap dibuka oleh tangan2 yang berlainan

    ReplyDelete
  6. wah...jadual yg bagus kak :) tq atas perkongsian yg menarik ni...

    ReplyDelete
  7. Info yang sgt berguna, thank you very much. :)

    ReplyDelete
  8. laa...boleh simpan lama betul rupanya kalau dlm freezer...rugila kalau buang

    ReplyDelete
  9. ohhh.. banyak nye dapat ilmu dari n3 nih.. zura main hentam jek sebelom nih.. hehehe.. thanks yer

    ReplyDelete
  10. kalo dah terlambat mmg sy main sumbat je hhehehe tp biasa makanan yg berbaki kalo duk berbaki sampai 2 hari tak habis2 mmg sy terpaksa keluarkan dan buang

    ReplyDelete
  11. biasa main sumbat je makanan dlm peti ais. kadang2 dah tak ingat yg mana yg baru n mana yg lama

    ReplyDelete
  12. terima kasih kepada pemilik blog ni kerana berkongsi maklumat yg sangat penting ini.
    saya tadi tengah cari maklumat ttg resipi makanan yg boleh "cook and freeze" dan berapa lama jenis2 makanan boleh disimpan dalam peti sejuk. Terjumpa pula blog ni....its really helpful..thanks.

    ReplyDelete
  13. terima kasih kepada pemilik blog ni kerana berkongsi maklumat yg sangat penting ini.
    saya tadi tengah cari maklumat ttg resipi makanan yg boleh "cook and freeze" dan berapa lama jenis2 makanan boleh disimpan dalam peti sejuk. Terjumpa pula blog ni....its really helpful..thanks.

    ReplyDelete
  14. Tq pemilik blog...info anda sgt membantu sy yg jrg msak.ni sbb kdg beli ikn atau ayam rsaw bole smpan lama2 dlm freeze

    ReplyDelete
  15. Tq pemilik blog...info anda sgt membantu sy yg jrg msak.ni sbb kdg beli ikn atau ayam rsaw bole smpan lama2 dlm freeze

    ReplyDelete