Lempeng Pisang Beralas dengan Daun Pisang


Menu sarapan pagi zaman budak-budak dulu. Sejak ada pokok pisang sendiri ni rajin la nak ambil daun pisang tuk dibuat alas/bungkus kuih.

Tuk Lempeng Pisang ni, daun pisang yang digunakan tu memang hasil dari pokok sendiri, tapi buah pisang tuk dijadikan lempeng tu bukan hasil dari pokok pisang yang kitaorang tanam sendiri. Setakat ni belum merasa lagi buah pisang hasil tanam sendiri (-_-)

Mungkin sebab tu Allah masih belum perkenankan hajat my hubby nak bertukar sekolah. Tunggu pokok pisang berbuah dahulu dan kami sempat merasa hasil nya baru la boleh tukar kot.

Korang pernah tak makan lempeng pisang yang dimasak dengan beralaskan daun pisang camni?

Resipi Lempeng Pisang


Rasanya menu ni simple je nak membuatnya. Ada ke yang tak tahu bahan apa yang nak digunakan dan camna cara nak membuat lempeng pisang?


Cara my mum kalau buat lempeng pisang beralaskan daun pisang, time masak tu mesti letak cerek or apa aje yang agak berat di atas lapisan daun pisang tu. Tujuannya?

Tak sure juga atas alasan apa...

11 comments:

  1. assalam ana..lempeng kegemaran acik..kalau nak buat lempeng pisang ni kalau x de daun pisang memang tak jadi buat la..

    ReplyDelete
  2. suami ana nak tukar ke mana? nak tukar sekolah memang ambik masa..melainkan kalau ada guru yang kat sekolah tempat kita nak tukar tu nak tukar suka sama suka.. tu pun tengok subject yg diajar kalau cikgu sekolah menengah..

    sure harum bau lempeng ni..haihh..

    ReplyDelete
  3. dalamnya mesti ada kelapa...makan pula panas2..aduh sedapnya..

    ReplyDelete
  4. letak kelapa byk2 sedap sgt..agaknya sebab tak nak dia ngerekot kut kak

    ReplyDelete
  5. sedapnya....boleh terasa keenakkannya.....ptg2 cenggini best kalu dpt mkn lempeng pastu cicah ngan gula merah

    ReplyDelete
  6. sedapnyer lempeng srh mak la buat esok...

    ReplyDelete
  7. lempeng pisang saya baru aja makan minggu lepas, tapi dalam pinggan stainless steel lah..ehehe

    ReplyDelete
  8. sedapnya.. saya selalu baca entry AnaMarza tau..
    Ala ala keeping up with kardashian versi AnaMarza..

    Jemput la datang dekat my blog nih
    http://nazahazidstoriez.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. tak pernah lagi makan lempeng pisang. boleh cuba nanti.

    ReplyDelete
  10. tiba2 teringat time kanak2 dulu..rajin mak buatkan..

    bila dah berkeluarga nie masalah plak bila nak buat, pisang ada..daun pisang plak takde..kurang kick nanti

    ReplyDelete
  11. tak pernah makan lempeng cam nih.. mesti lagi wangi baunye kan~

    ReplyDelete