Saiz hidangan yang sepatutnya


“Give a child a meal; you have fed him for today. Teach a child to choose Real Food; and you have nourished him for a lifetime.”
 ~ Kim Gerber

Pernah tak korang ambil kira :
  • Apa yang dimakan
  • Banyak mana setiap apa yang dimakan
  • Portion yang sepatutnya mengikut level pada piramid makanan
  • Nisbah makanan beralkali vs makanan berasid (Jadual pH : Seimbangkan pengambilan makanan anda!).
  • Mengisi perut dengan Nisbah makanan , air & angin yang sepatutnya ( 1/3 makanan , 1/3 air & 1/3 angin.
  • Melebihkan makanan seimbang dari junk food or fast food
Atau langsung tak ambil kisah, asal perut diisi , tak lapar dan tak dahaga cukup la. 


Rasanya ramai juga yang tak ambil kisah kan, kalaupun tak selalu pasti ada satu masa kita mengabaikan pengambilan makanan seimbang. Contoh time belajar dulu, berapa ramai dikalangan kita yang lebih memilih makan maggi dari makan buah atau biskut bila terasa lapar perut ?

Sekarang ni berapa ramai antara kita yang menitik beratkan nisbah hidangan lebih kurang seperti dalam gambarajah dibawah?

Korang ajarkan tak anak korang apa yang sepatutnya dia makan dan banyak mana setiap kategori makanan tu yang sepatutnya dia ambil?




4 comments:

  1. err..walau pun tau..tapi apply kadang2 je.. haha..

    ReplyDelete
  2. semua org tahu tentang piramid makanan...tapi semua orang lebih prefer ikut piramid tu, secara terbalik! ekekeke

    ReplyDelete
  3. skrng dh timbul kesedran sket..huhu..especially lunch la amik sayur bykkkk tp nasik skit. tp bila dinner hancuss..sbb selalu mkn kedai je..huhu

    ReplyDelete
  4. zura baru jumpe doc minggu lepas sebab demam.. doc pon cakap pasal saiz hidangan.. sebijik mcm lam gambo di atas.. tapi doc tuh lukis laa.. hehehe

    ReplyDelete